NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Eurofiber gaat digitale netwerkverbindingen verzorgen tussen luchthavens voor Luchtverkeersleiding Nederland

Nieuws
01 november 2022
Captured during the NVNL Photo Shoot on 27 February, 2020 by Ydwer.com Photography.

Eurofiber gaat in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) E-VPN datacommunicatiediensten verzorgen tussen de Nederlandse vliegvelden waar LVNL luchtverkeersleiding geeft. Onderdeel van deze opdracht zijn de aanleg, uitbreiding en het onderhoud van benodigde glasvezelinfrastructuur. Het gaat hierbij om de luchthavens van Schiphol, Rotterdam, Maastricht, Lelystad en Groningen.

Tussen deze vliegvelden bouwt en beheert Eurofiber voor LVNL een tweevoudig redundant glasvezelnetwerk inclusief een intelligent DWDM- (Dense Wavelength Division Multiplexing) en Ethernet-netwerk. Hiermee beschikt LVNL over een netwerk met de hoogste beschikbaarheid en de mogelijkheid om flexibel om te gaan met huidige en toekomstige datastromen. Voor deze grootschalige opdracht werkt Eurofiber samen met IT-infrastructuur specialist Telindus, dat vanuit zijn SMC-support ondersteuning biedt op de diensten.

Eerste oplevering in 2023

De overeenkomst heeft een looptijd van zes jaar met potentiële verlengingsopties van drie maal 2 jaar. De eerste oplevering van de sites Schiphol en Lelystad staat gepland voor juni 2023. "Om de ambities van LVNL te kunnen waarmaken zijn we afhankelijk van een goede netwerkinfrastructuur. Bij de ontwikkeling van onze systemen spelen betrouwbaarheid, robuustheid en beschikbaarheid van het netwerk een prominente rol", zegt Edward Schaap, Manager CNS & Infrastructuur bij LVNL. Dit landelijke netwerk geeft LVNL de mogelijkheid om de dienstverlening op en naar de regio te kunnen uitbreiden en continuïteit te kunnen blijven garanderen. Een goed voorbeeld hiervan is het Voice Communicatie Systeem (VCS). Dit VCS systeem wordt centraal opgebouwd op Schiphol en door de netwerkstructuur ook toepasbaar gemaakt voor de vliegvelden in de regio. Hiervoor is geen standalone lokaalsysteem meer nodig en dat bespaart kosten. "Ik ben blij dat we voor deze netwerkinfrastructuur een partnership met Eurofiber aangaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij deze managed service voor LVNL kunnen leveren en kijk uit naar de samenwerking", aldus Edward Schaap.

Vitale maatschappelijke rol

Paul Naastepad, Managing Director Eurofiber Nederland; "LVNL geeft de voorkeur aan Eurofiber voor één van de meest prestigieuze opdrachten die er in de markt van digitale infrastructuur te krijgen zijn. Met de aanleg, uitbreiding en het onderhoud van digitale verbindingen binnen de Nederlandse luchtvaart versterkt Eurofiber zijn vitale maatschappelijke rol.''