NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

EZK start uitgifte lokale private 5G vergunningen

Nieuws
09 oktober 2023
Foto door Z z: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/lichten-bouw-service-bewegwijzering-6200343/

Eindelijk komt de 3,5 GHz band weer beschikbaar voor lokale netwerken. Vanaf half oktober kunnen eigenaren en huurders van een perceel lokale vergunningen aanvragen voor private mobiele netwerken. De verguningen gaan per 1 december in.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft het nieuwe uitgiftebeleid op 6 oktober gepubliceerd.

Private 5G

Op de private 5G-netwerken kunnen partijen bijvoorbeeld hun eigen bedrijfsprocessen draaien. Bedrijven kunnen straks dus een eigen 5G-netwerk (laten) aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality kunnen gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken kunnen aansturen.

Nieuw uitgiftebeleid

Eerder gold voor het aanvragen van dergelijke vergunningen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De eerstkomende partij was dan zo goed als verzekerd van frequentieruimte, die bovendien ook maximaal was beschermd. Dat betekende dat andere bedrijven in dezelfde regio minder of weinig kans hadden op een lokale vergunning. Reden voor het ministerie van EZK om het uitgiftebeleid te vernieuwen.

Bedrijven worden weliswaar nog altijd volgens het wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt-principe geholpen bij hun vergunningsaanvragen, maar nieuwe aanvragers hebben dezelfde rechten op het frequentiegebruik als hun buren, die misschien al een vergunning hebben. Dat betekent ook dat bedrijven met een vergunning straks rekening moeten houden met de verplichting van onderling overleg en afstemming van gebruik, eventueel met ondersteuning van toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Op deze manier kunnen veel meer bedrijven gebruikmaken van de kansen van snelle private netwerken in de 3,5 GHz-band en versterken we de digitale kracht van ons bedrijfsleven.

3,5 GHz band

In de 3,5 GHz-band komt 2x50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties. Op basis van het gewijzigde Nationaal Frequentieplan komen deze private vergunningen vanaf 1 december 2023 ook daadwerkelijk beschikbaar.