NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Freedom en TriNed slaan handen ineen en gaan strategische samenwerking aan

Nieuws
25 juli 2023
Freedom en TriNed slaan handen ineen en gaan strategische samenwerking aan

Internetprovider TriNed neemt een minderheidsbelang in Freedom, door het kopen van aandelen zonder stemrecht. Ook gaan de bedrijven gezamenlijk inkopen en samenwerken op het gebied van support, techniek en nog te ontwikkelen diensten.

Met de strategische samenwerking tussen Freedom Internet en TriNed wordt de expertise gebundeld en de positie van beide partijen in de markt versterkt. De kennis van Freedom op het gebied van privacy en security, gecombineerd met de kracht van TriNed, een solide organisatie met jarenlange expertise op het gebied van klant- en orderprocessen, levert een sterkere positie op. "De concurrentie is hevig. De vier grote providers gooien miljoenen in de strijd om extreme kortingen te bieden en met grootschalige marketing- en salescampagnes zoveel mogelijk klanten te verleiden. Samenwerken is hét middel om weerstand te bieden", aldus Anco Scholte ter Horst van Freedom Internet. 

Gezamenlijke inkoopvoordelen

TriNed en Freedom gaan gezamenlijk inkopen en samenwerken op het gebied van support, techniek en nog te ontwikkelen diensten. TriNed en Freedom willen allebei verder groeien. Door samen te werken kunnen de providers gezamenlijke inkoopvoordelen realiseren, nog efficiënter werken en een hoger serviceniveau behalen op het gebied van support. Dat betekent dat voor beide partijen de kosten lager zijn en ze een betere positie creëren in de toenemende concurrerende markt. Door de handen ineens te slaan versterken ze hun slagkracht.

Minderheidsbelang

TriNed neemt een minderheidsbelang in Freedom door het kopen van aandelen zonder stemrecht. Dit zijn dezelfde aandelen als de crowdfunders van Freedom internet via Stichting Administratie Kantoor Appelpunt (STAK) ook hebben. Daarnaast heeft TriNed één bijzonder aandeel, waarmee ze uitsluitend samen met het bestuur van Stichting Appeltaart invloed heeft op de strategie van Freedom.

Dankzij deze samenwerking met TriNed, kan Freedom sneller winstgevend worden, aldus Anco Scholte ter Horst. En dat betekent dat er eerder meer geld vrijkomt om te investeren in de idealen van Freedom.

Stichting Appeltaart

Freedom is een ‘Steward Owned bedrijf’. Dat betekent dat het prioriteitsaandeel ondergebracht is in een stichting. In het geval van Freedom is dat Stichting Appeltaart. De stichting is daarmee een belangrijke aandeelhouder van Freedom Internet en bewaakt de naleving van de waarden zoals vastgelegd in het corporate charter. Stichting Appeltaart blijft de zeggenschap over het corporate charter houden. Het bestuur van de stichting is nauw betrokken geweest bij het proces om de samenwerking met TriNed te bewerkstelligen. Stichting Appeltaart staat achter de strategische samenwerking en heeft er het volste vertrouwen in dat Freedom en TriNed een sterkere positie bemachtigen naast de vier grote providers in Nederland.