NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Gedragscode Notice-and-TakeDown (NTD)

Nieuws
09 oktober 2008
Gedragscode Notice-and-TakeDown (NTD)

Internet is een fantastisch medium. Het is een zeer grote informatiebron en biedt veel mogelijkheden tot communicatie en vermaak. Maar er gebeuren ook onrechtmatige zaken. Die moeten worden voorkomen en bestreden. Dat is ingewikkeld omdat veel partijen betrokken zijn. Notice-and-Take-Down maakt de aanpak van misstanden makkelijker, omdat helder wordt wie wat moet en kan doen.

Notice

Notice-and-Take-Down is een procedure die start op het moment dat iemand melding van (vermeende) illegale informatie op het internet bij een service provider. Dat is de "Notice".

Takedown

De procedure eindigt met het uit de lucht halen van de betreffende website of content, de zogenoemde "Take Down". De kabelsector heeft in 2008, samen met andere marktpartijen, de gedragscode 'Notice-and-Take-Down' (NTD) aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Heemskerk. Deze code bevat heldere afspraken over hoe te handelen als bij meldingen van onrechtmatige en strafbare inhoud op internet. De code sluit aan bij de huidige praktijk en wordt door Ziggo, UPC, Caiway, Zeelandnet en de andere ISP's van de kabelbedrijven gehanteerd in de strijd tegen cybercrime. Voorheen kenden de kabelbedrijven afzonderlijke procedures voor Notice-and-Take-Down.