NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Girls' Day 2022: meisjes maken kennis met techniek bij T-Mobile en Kabelnoord

Nieuws
07 april 2022
Girls' Day 2022: meisjes maken kennis met techniek bij T-Mobile en Kabelnoord

Vandaag openden NLconnect-leden T-Mobile en Kabelnoord hun deuren om jonge meiden kennis te laten maken met de techniek van nu en de toekomst. Nog altijd is het aantal meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een beroep in bèta, techniek en IT laag. Terwijl deze beroepsgroep in de snel digitaliserende maatschappij belangrijker dan ooit is voor de samenleving. Girls' Day laat meisjes daarom de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven.

T-Mobile: apps en IOT

Bij T-Mobile konden 53 HAVO/VWO Technasium scholieren van het Christelijk Lyceum in Delft in uiteenlopende workshops en demonstraties alvast 'ruiken' aan de nieuwste technologische mogelijkheden. Tijdens deze Girls' Day konden de meiden in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar actief bijdragen aan de Feelee app, die jongeren helpt gevoelens beter te begrijpen, verzorgden zij een plant met behulp van IoT bij en volgden zij verschillende inspiratiesessies van de topvrouwen uit het T-Mobile Technology team.

De meiden werden warm onthaald door Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt, Saskia Bekkers, directeur HR en Margreet Hoekstra, directeur Juridische Zaken en Regelgeving van T-Mobile Nederland. Als telecomprovider heeft T-Mobile een cruciale rol in de samenleving en onderstreept daarbij het belang van een groeiende talentenpool van jonge techniekers, zowel in aantallen als in diversiteit. Van Lammeren: "In de toekomst neemt de vraag naar jonge gedreven technische talenten, jongens en meisjes, exponentieel toe. Het aantal meiden zoals ik die vandaag gezien heb, neemt toe maar wat me vooral opvalt is dat zij hun stem laten horen, gedreven en niet bang zijn en plezier hebben in de techniek. Ik ben blij dat wij hen hebben mogen inspireren en motiveren. Toen ik zelf 13 was en bèta gymnasium studente, had mij dat wel wat extra bevestiging kunnen geven namelijk. Door zo'n middag als vandaag dragen wij als T-Mobile hier graag aan bij."

Kabelnoord: glasvezel lassen en programmeren

Kabelnoord nodigde meisjes uit groep 6, 7 en 8 van de Prins Bernhardschool uit Kollum uit. "Wy fine it hiel wichtich om jonge froulju te entûsjasmearjen foar technyk. De helte fan ús meiwurkers binne frou, mar der kin altyd mear by", vertelt Anja Cornelissen van Kabelnoord tegen RTV NOF. Kabelnoord organiseerde verschillende workshops.

Er werd uitleg gegeven over het bedrijf en de de meiden konden al hun vragen stellen. De meiden leerden alles over glasvezel en mochten zelf een glasvezel lassen. Aan de hand van een CodeQube leerden ze een website programmeren. Ook Else Maria van der Meulen van DDFR, leverancier van Kabelnoord op het gebied van IT-infrastructuur en cybersecurity, was aanwezig. De meiden mochten haar interviewen: wilde ze altijd al werken in de techniek? En hoe is het om als vrouw een technisch bedrijf te leiden?

Ook meedoen?

Girls' Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Tijdens Girls' Day openen verschillende bedrijven hun deuren voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar. Doel van Girls' Day is het vergroten van de participatie van meisjes/vrouwen in bèta, techniek en IT.

Wil je met je bedrijf volgend jaar ook meedoen aan Girls' Day? Meld je dan aan bij VHTO via het inschrijfformulier voor bedrijven.