NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

GlasDraad gaat in groot deel Westerkwartier glasvezel aanleggen

Nieuws
26 november 2019
GlasDraad gaat in groot deel Westerkwartier glasvezel aanleggen

GlasDraad Westerkwartier gaat een groot deel van de Groningse gemeente Westerkwartier aansluiten op glasvezel. Het gaat om een gebied met meer dan 5.000 huishoudens, in kernen en buitengebied. In een ander deel van de gemeente zijn meerdere aanbieders actief, waardoor er te weinig aanmeldingen zijn om tot uitrol over te gaan. GlasDraad zal daar volgend jaar opnieuw een campagne opstarten.

Het aantal aanmeldingen viel lager uit dan de beoogde 40%. Uiteindelijk schreef 35% van de bewoners zich in. De inschrijvingen verschilden ook sterk per gebied. Zo is de oud-gemeente Zuidhorn inclusief de kernen in 'Middag' ruim boven de 40% uitgekomen, waarbij in sommige dorpen zelfs 75% van de mensen zich inschreef. In andere gebieden kwamen enkele dorpen daarentegen niet verder dan percentages tussen de 10% en 20%.

Waar start GlasDraad met de aanleg van glasvezel in 2020?

Oud-gemeente Zuidhorn buitengebied en kernen, inclusief de kernen 'Middag': Aduard, Briltil, Enumatil, Niehove, Den Ham, Den Horn, Oldehove, Niezijl, Kommerzijl, Pieterzijl, Lauwerzijl, Munnekezijl, Visvliet, Saaksum, Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Grijpskerk, Noordhorn en Zuidhorn. Oud-gemeente Grootegast kernen: Doezum, Opende, Kornhorn Lutjegast en Sebaldeburen. Oud-gemeente Marum kern: Boerakker.

In het buitengebied van de oud-gemeente Grootegast is het aantal aangemelde bewoners blijven steken op 10%. Een te laag percentage om dit gebied als geheel te kunnen meenemen. GlasDraad zal alle aangemelde adressen hier individueel nalopen om te beoordelen of deze al dan niet mee kunnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de kernen van Grootegast. Dit wordt mede bepaald door de ligging van het adres. GlasDraad informeert de aangemelde bewoners uit het buitengebied van de gemeente Grootegast nog voor dinsdag 3 december, zodat zij zich eventueel alsnog kunnen aanmelden bij Snel Internet Groningen als Glasdraad het adres niet kan meenemen.

Waar gaat de aanleg niet starten?

De kernen in de oude gemeenten Leek en Marum (met uitzondering van Boerakker): De Wilp, Noordwijk, Nuis, Niebert en Oostwold. GlasDraad Westerkwartier start na de zomer van 2020 alsnog een campagne in deze kernen.