NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Glasvezelproject Kabelnoord in Achtkarspelen van start

Nieuws
05 maart 2019
Glasvezelproject Kabelnoord in Achtkarspelen van start

Op vrijdag 1 maart hebben wethouder Harjan Bruining en Niek Geelhoed van Kabelnoord in Boelenslaan de schep in de grond gezet. Hiermee gaan de graafwerkzaamheden voor het glasvezelproject in het buitengebied van de gemeente Achtkarspelen van start. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Van Gelder Telecom in opdracht van Kabelnoord.

De graafwerkzaamheden beginnen bij de Stuversloane in Boelenslaan. Omwonenden zijn op de hoogte gebracht over wanneer hun straat aan de beurt is. Zij krijgen een schouwer op bezoek die kijkt naar de meest geschikte plek voor een glasvezelaansluiting in de woning. 'Heel Achtkarspelen gaat op z'n kop en wordt ook weer netjes gemaakt en dat in elf weken tijd', vertelt projectmanager Bein van Dijk. In totaal wordt er bijna 200 kilometer geul gegraven voor de aanleg van de hoofdleidingen van de glasvezelbuis. 'Dat gaat in een rap tempo, soms meer dan 20 kilometer per week', aldus Van Dijk. Daarna worden de huisaansluitingen gelegd en de glasvezelkabels door de buizen geblazen. Vanuit het POP-station in Eastermar en kasten in Twijzelerheide en Gerkesklooster worden de huizen uiteindelijk op glasvezel aangesloten en kunnen de diensten geleverd worden. Dat zal rond de bouwvak zijn.

Enorme inzet van vrijwilligers

Het was nog wel even spannend voor Achtkarspelen of de glasvezel er zou komen. Lange tijd leek het erop dat het percentage wat nodig was voor de aanleg niet zou worden gehaald. 'Zonder de inzet van vrijwilligers en verenigingen hadden we dit mooie resultaat nooit behaald, een goed voorbeeld van inzet van de gemeenschap', aldus wethouder Harjan Bruining.

Kabelnoord legt glasvezel aan in het Friese buitengebied

Achtkarspelen is – na Tytsjerksteradiel – de tweede Friese gemeente op rij die in aanmerking komt voor glasvezel in het buitengebied. In opdracht van de provincie Fryslân gaat Kabelnoord glasvezel aanleggen naar de 'witte adressen' van Friesland. Dit zijn de adressen waar alleen vast internet via het kopernetwerk van KPN beschikbaar is. Dat is voor veel mensen tegenwoordig veel te traag en niet meer van deze tijd. Inmiddels is ook duidelijk dat in Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf glasvezel wordt aangelegd in het buitengebied.