NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

IoT van enorme waarde voor de wereldeconomie

Nieuws
29 juni 2015
IoT van enorme waarde voor de wereldeconomie

Er wordt veel geschreven over het Internet of Things. Volgens sommigen is zelfs sprake van een hype. McKinsey onderzocht daarom de werkelijke economische potentie van het IoT. Die blijkt nog groter dan gedacht!

11% van de wereldeconomie

McKinsey voorspelt een bijdrage aan de wereldeconomie door de IoT markt van 3,9 tot 11,1 biljoen dollar in 2025. Dat laatste getal is maar liefst 11 procent van de totale wereldeconomie. Voor de het McKinsey Global Institute rapport The Internet of Things: Mapping the value beyond the hype. analyseerde McKinsey 150 uiteenlopende use cases, van e-health tot logistiek.

Uitdagingen en vraagstukken voor IoT

De grootste uitdaging voor een succesvol Internet of Things is volgens McKinsey interoperabiliteit; de mogelijkheid van verschillende IoT systemen om met elkaar samen te kunnen werken. Op maatschappelijk vlak zijn vooral veiligheid en privacy de grote vraagstukken.

Connectiviteit is randvoorwaardelijk

Een van de randvoorwaarden voor het IoT is natuurlijk connectiviteit: de vele miljoenen devices, machines en computers moeten met elkaar kunnen 'praten', soms over grote afstanden. McKinsey spreekt van de randvoorwaarde van 'ubiquitous connectivity': alomtegenwoordige connectiviteit. Breedband is dus een voorwaarde. De breedband-uitdaging ligt vooral in ontwikkelingslanden: 'In developing economies, coverage in exurban and rural areas is even less advanced, and many countries are still building out high-speed networks.'  Nederland is gelukkig vrijwel geheel voorzien van supersnel breedband. Maar ook in buitengebieden in ontwikkelde landen als Nederland is er nog een uitdaging: 'Even in advanced economies, wireless data service can be patchy and unreliable outside urban centers—where many factories, warehouses, and other industrial buildings are located.' Hoe belangrijk connectiviteit is voor het Internet of Things wordt in onderstaande animatie uiteengezet:

news/2022/12/Kansen-voor-IoT-McKinsey1.png