NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

iPing: Kabelinternet maakt snelheid vaker waar dan ADSL

Nieuws
17 januari 2012
iPing: Kabelinternet maakt snelheid vaker waar dan ADSL

Uit onderzoek van Muvara en iPing Research blijkt dat consumenten van internet via de kabel gemiddeld vaker de geadverteerde snelheid halen dan consumenten met een ADSL verbinding.

De helft van de gebruikers van kabelinternet haalt meer dan 75% van de geadverteerde snelheid. Van de ADSL-gebruikers haalt de helft niet meer dan 42% van de geadverteerde snelheid [1]. Rob van Esch, algemeen directeur van NLkabel: 'Het onderzoek maakt duidelijk dat een consument met kabelinternet zowel in relatieve als in absolute zin aanzienlijk betere prestaties kan verwachten dan een ADSL-gebruiker'.

René Post, directeur van iPing vertelt over de onderzoeksmethode: 'Wij voeren met behulp van de meetclient Nuria sinds 2001 end-to-end metingen uit: van het internet naar de desktop PC of laptop van de consument. De waarden die daaruit komen zijn vrijwel altijd lager dan die waarmee geadverteerd wordt. Dit ligt deels aan de providers en deels aan met name de WiFi-netwerken van de thuisgebruiker. Dit soort beperkingen gelden echter voor alle ISP's in gelijke mate. Het is daarom opvallend dat de onderzochte kabelgebruikers aanzienlijk meer snelheid weten te realiseren dan de groep ADSL2+-gebruikers'.

iPing doet onafhankelijk onderzoek naar internetdiensten. Voor NLkabel heeft zij in samenwerking met Muvara vergelijkend onderzoek gedaan tussen kabel- en ADSL2+-verbindingen met een geadverteerde downloadsnelheid van 20-30 Mbps. Uit de grafiek bovenaan blijkt dat zowel bij kabel als ADSL2+ 100% van de consumenten minimaal 6% van de geadverteerde snelheid halen. Meer dan de helft van de consumenten van kabelinternet (54,1%) haalt minimaal 75% van de geadverteerde snelheid. Van de ADSL-gebruikers haalt slechts 9,4% minimaal 73% van de geadverteerde snelheid.

 

----------------------------------------------------

[1] Op basis van data uit de Windows client Nuria. De metingen betreffen download-waarden van Nuria-clients die in het derde kwartaal van 2011 actief waren op kabel- en ADSL2+-verbindingen in de range van 20-30 Mbps.

news/2022/12/iping.png