NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Kabelsector actief tijdens Codeweek

Nieuws
09 oktober 2015
Kabelsector actief tijdens Codeweek

Op zaterdag 10 oktober gaat in Nederland de tweede editie van de Codeweek van start. Verspreid over het land zijn er allerlei activiteiten op het gebied van digitale vaardigheden. Zo zijn er op veel plaatsen CoderDojo's, workshops waarin waarmee 7- tot 17-jarigen leren hoe ze websites, apps, programma's en games kunnen maken. De kabelsector is nauw bij de activiteiten betrokken. Zo is Ziggo is één van de hoofdpartners van de Codeweek.

Ook Kabelnoord is in de codeweek actief. Het kabelbedrijf haakt in op de extra aandacht voor het belang van digitale vaardigheden. Het kabelbedrijf biedt de bovenbouw van basisscholen in het verzorgingsgebied ondersteuning bij de integratie van programmeerlessen in het lesaanbod. De basisscholen kunnen op kosten van Kabelnoord een lespakket naar keuze aanschaffen en krijgen ondersteuning bij de start van een lesproject.

Vaardigheden en banen

Het initiatief voor de Codeweek dateert uit 2013 en is afkomstig van de toenmalig vicepresident van de Europese Commissie, Neelie Kroes. Het doel: iedereen kennis laten maken met de wereld van code. Het belang van kennis van technologie en van programmeren, wordt sindsdien steeds breder onderkend. Zo zijn er regelmatig pleidooien voor verplichte programmeerlessen in het basisonderwijs. Mathieu Andriessen, directeur van NLkabel: "Het belangrijkst is dat alle jongeren vertrouwd zijn met de ins en outs van de moderne technologie, zodat ze de mogelijkheden ervan maximaal kunnen benutten. Daarnaast zijn er in de toekomst gewoon heel veel mensen met een stevige ICT-kennis nodig, ook in onze sector. Als er niets gebeurt, zijn er in 2020 in Europa ruim 800.000 programmeurs en andere ICT-professionals te weinig."

CoderDojo's

De Codeweek wordt gecoördineerd door Stichting Kennisnet en het Platform voor de InformatieSamenleving ECP, waarbij NLkabel is aangesloten. Tijdens de Codeweek zijn er extra CoderDojo's. Dat zijn gratis workshops voor jongeren, die wereldwijd worden georganiseerd. De meeste Dojo's zijn minstens één keer per maand open. Er bestaan inmiddels een kleine 700 Dojo's, in 57 landen. De workshops worden gegeven door vrijwilligers. Ziggo ondersteunt de Dojo-organisatie op allerlei manieren, bijvoorbeeld met de inzet van collega's, materialen, locaties en met promotie.

CoderDojo in de Tweede Kamer

Een bijzondere CoderDojo wordt op 14 oktober georganiseerd door ECP, Microsoft en Ziggo in Nieuwspoort. Daar gaan jongeren van de Haagse Willemsparkschool samen met Tweede Kamerleden aan de slag met computercode.

CodePact

De opening van de Codeweek vindt plaats in Science Center NEMO in Amsterdam. Tijdens het openingsevent zullen Ziggo en Kabelnoord ook het manifest van Codepact ondertekenen, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat de ambitie heeft om 400.000 Nederlandse kinderen te leren programmeren.