NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

KPN, Odido en VodafoneZiggo verwerven frequenties via 3,5 GHz spectrumveiling

Nieuws
01 juli 2024
Photo by <a href="https://unsplash.com/@epicantus?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Daria Nepriakhina 🇺🇦</a> on <a href="https://unsplash.com/photos/woman-holding-phone-_XR5rkprHQU?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>

KPN, Odido en VodafoneZiggo hebben frequenties verworven in de landelijke 3,5 GHz-veiling. De drie telecomaanbieders kunnen daarmee de voordelen van meer capaciteit en lage latency realiseren en dus snelle mobiele communicatie via 5G verder uitrollen. Dat is nodig om aan de groeiende vraag naar data te kunnen blijven voldoen. Alle drie de operators verwierven een blok van 100 MHz.

174 miljoen

De veiling heeft in totaal ruim 174 miljoen Euro opgebracht, zo meldt de RDI. Er zijn door middel van een meerronden klokveiling met exitbiedingen in totaal 15 vergunningen verdeeld in de 3.450 tot 3.750 MHz-band. Er hebben drie deelnemers meegedaan aan de veiling. De licenties hebben een looptijd tot en met 2040.

Netwerkkwaliteit en dekking

Joost Farwerck, CEO KPN: “We hebben een goede start gemaakt met 5G via de 700 MHz-band met wereldwijde erkenning voor onze netwerkkwaliteit en dekking. Met de nieuw verworven 3,5 GHz-licenties gaan we de volgende fase van 5G in en kunnen we de capaciteit verder vergroten en hogere downloadsnelheden voor onze klanten mogelijk maken. Hierdoor kunnen we hoogwaardige mobiele diensten blijven aanbieden en innovatieve nieuwe 5G-diensten voor onze klanten ontwikkelen, in lijn met onze Connect, Activate & Grow-strategie.”

Wereldwijde top

Odido meldt dat het de 3,5 GHz frequenties zal aanzetten zodra het de vergunningen van RDI ontvangen heeft. 'We zijn zeer blij met de uitkomst. Deze 3,5 GHz-band is cruciaal om met ons mobiele netwerk tot de wereldwijde top te blijven behoren. Deze nieuwe frequentieband voor 5G zorgt niet alleen voor extra capaciteit, maar ook voor meer (data)snelheid op het netwerk. Dit zal leiden tot een nóg betere netwerkervaring voor onze klanten. Bedrijven en consumenten kunnen straks rekenen op hogere datasnelheden, meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen.” zegt Johan van den Branden, Chief Network and Operations Officer bij Odido.

Duurzame ontwikkeling

Thomas Helbo, Chief Technology Officer (CTO) bij VodafoneZiggo: Thomas Helbo, Chief Technology Officer (CTO) bij VodafoneZiggo: "Wij zijn tevreden met het resultaat van de veiling. Het bemachtigen van extra spectrum zal niet alleen onze mobiele diensten en 5G-activiteiten verder versterken, maar er ook voor zorgen dat we blijven innoveren, digitale transformatie stimuleren en duurzame ontwikkeling ondersteunen.”

news/2024/07/RDI-3-5GHz.png