NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

KPN wil dat LHBTQIA+’ers zich online veilig voelen

Nieuws
21 juni 2024
KPN wil dat LHBTQIA+’ers zich online veilig voelen

De online haat tegen de LHBTQIA+ gemeenschap is de afgelopen jaren enorm toegenomen. LHBTQIA+’ers en jongeren die nog op zoek zijn naar hun identiteit worden online steeds vaker geconfronteerd met negatieve berichten. In zijn strijd om een Beter Internet heeft KPN de community zelf gevraagd naar tips hoe we ons online beter kunnen gedragen. Zodat het online voor iedereen, en in het bijzonder de LHBTQIA+’ers, een stuk prettiger en dus socialer en veiliger wordt. Pride Verified.

Zorgen dat iedereen zich welkom voelt, verschillen vieren, vragen hoe iemand zich identificeert… het zijn vaak eenvoudige wensen die voor de LHBTQIA+ gemeenschap kunnen bijdragen aan een prettigere online omgeving. Alle suggesties zijn op een rij gezet en worden uitgedragen in het Pride Verified manifest. ‘Niet alleen op straat maar ook online willen we dat de LHBTQIA+ gemeenschap zich veilig en prettig voelt”, zegt Hilde Garssen, Chief People Officer en RvB-lid van KPN. “De tips lijken open deuren maar zijn helaas niet vanzelfsprekend. Kijk maar naar de reacties op een willekeurig topic op social media over gender of seksuele voorkeur. Dat doet iets met je.” De aftrap van Pride Verified wordt aanstaande zaterdag gegeven tijdens roze zaterdag in Groningen en vervolgens via sociale media voortgezet.

TikTok Talkshow tijdens Milkshake festival

Pride Verified zal ook zichtbaar zijn tijdens het queer dancefestival Milkshake (29-30 juli) in Amsterdam. Tijdens dit festival host KPN er een speciale editie van de TikTok Talkshow op het festivalterrein. De eerste social talkshow met Robbert Rodenburg ging vorig jaar live. De talkshow is erop gericht om jongeren een podium te geven over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Tijdens het Milkshake festival biedt de talkshow de LHBTQIA+ gemeenschap een exclusieve plek om te praten over wat er nodig is voor een veilige en sociale online omgeving. De talkshow is te bezoeken door festivalgangers maar ook daarbuiten te zien via de social media kanalen van KPN en TikTok Talkshow.

Official Technology Partner KPN Pride

Dit jaar vaart KPN opnieuw mee op alle boten mee van Pride Amsterdam. De boten tijdens de Canal Parade worden opnieuw uitgerust met slimme sensoren van KPN. Deze zorgen er onder andere voor dat de boten op juiste afstand achter elkaar blijven varen én dat ze op elk moment gelokaliseerd kunnen worden. Daarmee draagt KPN bij aan de veiligheid van Nederlands grootste botenparade. Ook als deelnemer aan de Canal Parade voorgaande jaren legde KPN altijd de link met technologie. Zo viel KPN in 2015 in de prijzen met een lege boot voorzien van een 360֯-camera aan boord. Door het live streamen van de beelden werd Pride voor het eerst wereldwijd toegankelijk, ook in landen waar LHBTQIA+ zijn verboden is.

KPN Pride

KPN heeft als werkgever een actief beleid op het gebied van diversiteit en inclusie en streeft een veilige en vrije omgeving voor alle werknemers na. Het KPN Pride netwerk zet zich specifiek in voor de belangen van LHBTQIA+ werknemers. Zo is onder andere in de CAO verankerd dat geboorteverlof ook van toepassing is op regenbooggezinnen en dat werknemers in gendertransitie verlof krijgen toegekend. Mede hierdoor won KPN de Winq Workplace Award, bedoeld voor bedrijven die zich actief inzetten voor een veilige werksfeer voor iedereen.

“KPN zet zich in voor diversiteit, vrijheid en gelijkheid, zowel op de werkvloer als daarbuiten, offline en online. We geloven in de kracht die diverse teams en een inclusieve en gelijkwaardige organisatiecultuur met zich meebrengen. Ongeacht genderidentiteit, seksuele oriëntatie, culturele achtergrond, geloofsovertuiging en leeftijd, maar ook neurodivergentie, of arbeidsvermogen. Iedereen heeft daar voordeel van. Daarom blijven we werken aan diversiteit en inclusie. Dat is goed voor onze collega’s, voor KPN én voor de klant,” vult Hilde Garssen aan.

Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid zet KPN zich eveneens in voor de LHBTQIA+ community buiten het bedrijf. Samen met het KPN Mooiste Contact Fonds maakte KPN Pride het Roze Kerstdiner voor ouderen in het Concertgebouw in Amsterdam tot een groot succes. Daarnaast heeft KPN gedurende vijf jaar als hoofdsponsor een leerstoel aan de Universiteit van Leiden voor de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders op de werkplek mede mogelijk gemaakt.