NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Multi-Gigabit abonnementen in opkomst

Nieuws
12 oktober 2023
Multi-Gigabit abonnementen in opkomst

Komende maandag 16 oktober lanceert DELTA op zijn gehele glasvezelnetwerk een nieuw 5 Gig-abonnement (5 Gbps). Daarmee is DELTA de snelste glasvezelprovider van Nederland. De aankondiging van DELTA kwam daags na een aankondiging van een 4 Gbps abonnement door KPN per 23 oktober. Multi-Gigabit abonnementen lijken daardoor definitief tractie te krijgen.

Inmiddels zijn ‘normale’ Gigabit-abonnementen vrijwel overal en bij vrijwel alle providers beschikbaar. Multi-Gigabit is de logische volgende stap in snelheid op de consumentenmarkt. In april kwam DELTA al als eerste met een regulier abonnement van 2 Gbps. Die snelheid gaat nu dus verder omhoog. Het 4 Gbps abonnement van KPN kost € 67,50. Wat het 5 Gbps-abonnement van DELTA gaat kosten wordt maandag 16 oktober bekendgemaakt bij de start van de nieuwe 5 Gig-campagne van DELTA. 

Pilots

Eerder waren er al wel pilots met multi-gigabit snelheden. Zo bood Tweak al sinds 2016 een 10 Gigabit abonnement aan in glasvezelprojecten in Drenthe en Overijssel, met enkele tientallen klanten. Deze week werd bekend dat Tweak als merk - en daarmee ook dit product - verdwijnt, na de overname door Odido. Ook DELTA experimenteerde eerder al met een multi-Gigabit abonnement, dat sinds 2021 werd aangeboden in enkele plaatsen in Groningen, Noord-Holland en Noord-Brabant. Hier ging het om 8 Gbps aan capaciteit, verdeeld over meerdere poorten op het modem. Dit abonnement wordt niet meer commercieel aangeboden aan nieuwe klanten.

Apparatuur en technieken

Zowel DELTA als KPN gebruiken voor hun multi-Gigabit abonnementen de XGS-PON techniek. Daarmee zijn theoretisch snelheden tot 10 Gbps mogelijk. Verschillende fabrikanten ondersteunen deze techniek met modems en andere netwerkapparatuur. 

Overigens is een multi-Gigabit aanbod niet voorbehouden aan XGS-PON. Dergelijke snelheden kunnen ook worden behaald via Point-to-Point glasvezelnetwerken. Verschillende fabrikanten hebben hiervoor apparatuur beschikbaar. En zelfs via kabel is multi-Gigabit mogelijk. Zo deed VodafoneZiggo eerder dit jaar een test met DOCSIS 4.0 modems, die een snelheid haalden van 6,5 Gbps. De kabelaanbieder wil deze techniek vanaf 2025 gaan aanbieden.

Ook aan WiFi-zijde en LAN-zijde is ondersteuning van multi-Gigabit snelheid tegenwoordig mogelijk, dankzij de WiFi6 standaard en Cat 7 en 8 ethernetkabels.

Niet bij alle providers

Niet alle providers volgen de strategie om op korte termijn multi-Gigabit snelheden aan te bieden. Met een Gigabit zitten de meeste consumenten immers al ruim in hun jasje qua capaciteit. En naast snelheid zijn vooral prijs, betrouwbaarheid van de verbinding, WiFi-kwaliteit en goede klantenservice belangrijke aspecten voor consumenten. Providers kunnen zich ook hier op onderscheiden.

Uptake Gigabit-abonnementen zal stijgen

ACM becijferde dat in het eerste kwartaal van dit jaar 4% van de huishoudens een abonnement had met een downloadsnelheid van een Gigabit of hoger. Door de premium multi-Gigabit snelheden worden de ‘normale’ Gigabit-abonnementen steeds meer de standaard. Het percentage Gigabit abonnees zal daardoor stijgen. Zo geeft DELTA aan dat zo’n 80 procent van haar nieuwe klanten kiest voor een snelheid van 1 Gbps of meer.