NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Nederlands glasvezelregistratiesysteem Cocon verovert Europa

Nieuws
07 november 2019
Nederlands glasvezelregistratiesysteem Cocon verovert Europa

Cocon is het glasvezelregistratiesysteem van Speer IT en geldt als standaard in Nederland. Ook buiten Nederland wordt Cocon steeds vaker gekozen als basis voor het beheer van glasvezelnetwerken, bijvoorbeeld door grote telecompartijen in Duitsland, Ierland en Spanje. Om de internationale ambitie kracht bij te zetten lanceert Speer IT vandaag www.coconfiber.com, een Engelstalige website helemaal gewijd aan Cocon.

De specialisten van Speer IT - natuurlijk aangesloten bij NLconnect - werken al sinds 1999 aan de bouw en verdere ontwikkeling van Cocon en hiermee is Cocon uitgegroeid tot het meestgebruikte systeem voor de registratie van glasvezel. Alle grote telecomorganisaties in Nederland gebruiken Cocon als basis voor het beheren van het netwerk en steeds meer partijen buiten Nederland volgen deze trend. Speer IT zet de innovatieve Nederlandse glasvezelindustrie daarmee nog beter op de internationale kaart.

Asset management

Wereldwijd groeit het glasvezelnetwerk dagelijks en de complexiteit neemt snel toe. Deze netwerken kunnen worden ontworpen in Cocon, daarna ondersteunt Cocon de verkoop op het netwerk en het dagelijks beheer. Hierdoor is het volledige Asset Management van een netwerk geborgd in Cocon. Cocon biedt overzicht én controle over de ingewikkelde netwerkstructuren voor eigenaren en beheerders van glasvezelnetwerken, maar ook voor aannemers die de kabels in de grond leggen. 

Tot op de centimeter

Netwerkeigenaren hebben met Cocon de bezettingsgraad van het glasvezelnetwerk scherp in beeld. Resteert er nog capaciteit of zijn er knelpunten? Waar is uitbreiding nodig? Welke investeringen zijn nodig?

Voor netwerkbeheerders maakt Cocon met één muisklik het gebruik van een specifieke kabel inzichtelijk, inclusief alle verbindingen, vezeltypes, lassen, patches, vergunningen en (klant)contracten. Elke verbinding is tot op de centimeter te volgen.

Door de CoconTheWeb module Veldwerk kunnen de aannemers direct de uit te voeren werkzaamheden downloaden en nieuw gelegde verbindingen digitaal inmeten, waardoor er voor alle betrokkenen altijd een actueel beeld - inclusief foto's - is van het huidige netwerk. 

Cocon biedt ook diverse koppelingen naar andere systemen, bijvoorbeeld met actieve- of netwerkmonitoringssystemen. Wanneer het netwerkmonitoringssysteem een breuk constateert op een vezel wordt dit direct doorgegeven aan Cocon en kan dit op het Network Operations Center op een scherm direct zichtbaar gemaakt worden.

Ondersteuning op maat

Voor alle klanten verzorgd Speer IT ondersteuning op maat bij het inrichten van interne beheerprocessen of bij de migratie en de implementatie van de softwaresystemen. Een Cocon professional kan op locatie de klant ondersteunen bij het bereiken van haar doelen, ook internationaal. Trainingen door Speer IT helpen opdrachtgevers om alles uit de Cocon- functionaliteiten te halen.

Bron: Speer IT