NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Open Dutch Fiber bereikt 600.000 woningen; verhoogt uitrolambitie naar +2 miljoen woningen

Nieuws
22 februari 2023
Open Dutch Fiber bereikt 600.000 woningen; verhoogt uitrolambitie naar +2 miljoen woningen

ODF heeft de uitrol versneld en het glasvezelnetwerk is de mijlpaal van 600.000 woningen gepasseerd, waardoor inmiddels meer dan 30 Nederlandse gemeenten zijn aangesloten. In plaats van in 2025 zoals gepland, zal ODF het doel van 1 miljoen woningen dit jaar al bereiken, na de aanvulling van de footprint met de overname van E-Fiber en de versnelling van de uitrol.

Hierdoor verhoogt ODF de doelstelling om tegen 2025 meer dan 2 miljoen woningen in steden en dorpen aan te sluiten. Het bedrijf biedt een open platform voor alle operators met concurrerende wholesale tarieven, waardoor providers op hun beurt lage glasvezeltarieven voor Nederlandse eindgebruikers kunnen bieden.

1,5 mln turnkey bouwcontracten

Gesteund door de glasvezelexpertise van medewerkers (o.a. met ervaring in Deutsche Glasfaser en Reggefiber) heeft ODF al voor 1,5 miljoen woningen turnkey bouwcontracten gesloten. Hierdoor kan het bedrijf  bouwprijzen vastleggen en zich indekken tegen de wereldwijde inflatiedruk. De uitrol is volledig gefinancierd met een mix van eigen en vreemd vermogen, waarmee meer dan EUR 1,8 miljard aan geschatte investeringen is gedekt. Het bedrijf kondigde onlangs ook een verhoging van haar schuldfaciliteiten tot EUR 1,15 miljard aan.

ODF onderzoekt voortdurend de markt voor aanvullende groeimogelijkheden door middel van overnames, waaronder de overname van bestaande glasvezelnetwerken en glasvezelnetwerken in aanbouw.

Uitrolambities

Floris van den Broek, CEO Open Dutch Fiber: "Ik ben trots op de 600.000 woningen die we samen met onze partners al hebben aangesloten op een snelle en stabiele glasvezelverbinding. In minder dan 2 jaar tijd hebben we het bedrijf opgericht en een aanzienlijk deel van het beoogde glasvezelnetwerk aangelegd. We hebben geconstateerd dat er een grote en toenemende vraag is naar snel en stabiel internet en daardoor zien we kans om onze uitrolambities te vergroten om nog meer Nederlandse woningen van glasvezel te voorzien."