NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Open Dutch Fiber en VolkerWessels Telecom sluiten overeenkomst voor verglazing van ruim 500.000 huishoudens

Nieuws
27 januari 2022
Open Dutch Fiber en VolkerWessels Telecom sluiten overeenkomst voor verglazing van ruim 500.000 huishoudens

Open Dutch Fiber (ODF) en VolkerWessels Telecom hebben een overeenkomst gesloten voor de verglazing van ruim 500.000 huishoudens in Nederland. Naast de bouw neemt VolkerWessels Telecom ook het beheer van de netwerkverdeelcentrales en de passieve infrastructuur daaronder op zich. Dit gebeurt vanuit het eigen Netwerk Operations Centre (NOC) in Lieren. Voor dit beheer is tussen VolkerWessels Telecom en ODF een tweede overeenkomst gesloten.

De uitvoering van de eerste twee projecten is inmiddels in volle gang in de randstedelijke gebieden Rotterdam-Alexander en Leidschendam-Voorburg. Het voornemen is om in het stadsdeel Rotterdam-Alexander glasvezel naar zo'n 43.000 woningen en acht netwerkverdeelcentrales, ofwel PoP's (Points of Presence) aan te leggen. In de gemeente Leidschendam-Voorburg gaat het om ongeveer 38.000 woningen en zeven PoP's.

PoP glasvezelcentrales

PoP's vormen een belangrijk onderdeel van de glasvezelnetwerken. Vanuit deze verdeelpunten worden de glasvezelverbindingen naar de woningen gemaakt. Het proces van bouw tot aan beheer van de PoP's wordt bijna volledig uitgevoerd door VolkerWessels-ondernemingen. Westo Prefab Betonsystemen maakt de afgemonteerde glasvezelgebouwen, terwijl VolkerWessels Telecom de inrichting, aanleg en beheer van de glasvezelgebouwen doet.

Samenwerking ODF en VWT

"ODF kiest voor stedelijke gebieden waar nog geen glasvezel ligt. Op deze manier leveren we een belangrijke bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland," zegt Michael Griffioen, co-CEO bij Open Dutch Fiber. "VWT heeft jarenlange ervaring als marktleider op het gebied van het ontwerp en de aanleg van FttH-netwerken. Daarom zien we in VWT een betrouwbare partner om de komende jaren veel open glasvezelnetwerken aan te leggen en te beheren." "Wij kijken ernaar uit om samen met ODF toekomstvaste telecomnetwerken aan te leggen in stedelijke gebieden. Deze netwerken zijn namelijk onmisbaar voor steden om uitdagingen op het gebied van onder andere milieu, mobiliteit en veiligheid aan te gaan," vult Niels Kamphuis, directeur FttX bij VolkerWessels Telecom aan. "VolkerWessels Telecom vervult voor ODF de rol van volwaardige turn-key aannemer. Dit geeft ons de mogelijkheid onze jarenlange ervaring in de telecommarkt met innovatieve oplossingen en technische professionals te combineren."