NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

ORION Webbox wint Europese Innovatie Award

Nieuws
01 juni 2012
ORION Webbox wint Europese Innovatie Award

De ORIONWebbox is door de Society for Broadband Professionals bekroond met een Europese Award in de categorie innovatieve internetapparatuur voor eindgebruikers. Het vernuftige apparaat, waarvan een vernieuwde versie is uitgekomen, maakt informatie en entertainment beter toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dankzij de ORIONWebbox zijn ze veel minder afhankelijk van hulp van anderen.

Met de ORION Webbox kunnen blinden en slechtzienden luisteren naar gesproken ondertiteling, dagelijkse kranten, gesproken boeken, tijdschriften, het laatste nieuws, het weerbericht, themakanalen en podcasts. Hoewel de Webbox via internet werkt, is er geen computer of andere apparatuur voor nodig. De gebruiker heeft dan ook geen speciale vaardigheden nodig. De vele mogelijkheden zijn toegankelijk met slechts drie knoppen en een gesproken menu.

Webbox 2

Eerder won de Webbox, een Nederlandse vinding, al de Broos van Erp Prijs voor nieuwe media en de innovatieprijs van Visio. Sinds begin dit jaar is Webbox2 verkrijgbaar, met een verbeterde vormgeving en uitgebreide functionaliteit. Zo kan de gebruiker nu de voorleessnelheid en toonhoogte aanpassen. Een andere verbetering is de mogelijkheid om informatie via een externe geheugenkaart mee te nemen voor onderweg of die informatie juist via de Webbox2 te beluisteren. Ook het programma-aanbod is verder uitgebreid, met onder meer gesproken versies van de NRC en de Telegraaf. Daarnaast is nu voor alle uitzendingen van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen gesproken ondertiteling beschikbaar.

Ondersteuning door kabelbedrijven

Veel visueel beperkten blijken op te zien tegen het regelen van een internetaansluiting en de kosten daarvan. De kabelbedrijven komen hen daarbij tegemoet. Alle kabelbedrijven hebben een speciaal internetabonnement voor het gebruik van Webbox. Dat is niet alleen voordelig, het omvat tevens extra ondersteuning. De Webbox zelf wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Grote doelgroep

Er zijn in Nederland circa 350.000 mensen met een visuele beperking. De Webbox kan echter voor een nog grotere groep een belangrijk hulpmiddel zijn. Zo hebben ruim 600.000 mensen moeite met het lezen van de ondertiteling op de televisie.