NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Primeur voor Zeeland: gratis WiFi op 80 locaties

Nieuws
15 mei 2012
Primeur voor Zeeland: gratis WiFi op 80 locaties

Samen met de provincie Zeeland en de samenwerkende VVV's realiseert het Zeeuwse kabelbedrijf DELTA een openbaar WiFi-netwerk. Vanaf komende zomer is er gratis WiFi op tal van toeristische locaties.

"Met dit WiFi-netwerk creëren we een voorziening die goed is voor onze klanten én bijdraagt aan het toeristisch product Zeeland", stelt de Chief Commercial Officer van DELTA, Jaap Rieter. Ook de provincie is er trots op. "Zeeland loopt hiermee voorop in Nederland", aldus gedeputeerde Sjoerd Heijning.

Toeristen en inwoners

Het WiFi-netwerk is mogelijk dankzij de geavanceerde kabelinfrastructuur van DELTA. Het bedrijf heeft in Zeeland een hoogwaardig breedbandnetwerk dat voor het overgrote deel uit glasvezel bestaat. Op ruim 80 plaatsen kunnen toeristen en inwoners straks gratis WiFi gebruiken. De snelheid van het nieuwe netwerk is voldoende om bijvoorbeeld e-mail op te halen en om informatie te raadplegen over routes, bezienswaardigheden, toeristische attracties en horecagelegenheden. Gebruikers die méér willen, bijvoorbeeld foto's versturen of filmpjes downloaden, kunnen via het nieuwe netwerk tegen betaling beschikken over snel internet .

Eén netwerk

Gratis WiFi is op zich geen noviteit. Vaak is dat er ook in horecagelegenheden. Een nadeel van al die eigen netwerkjes is dat er steeds een andere inlogcode bijhoort. Dat nadeel heeft het nieuwe WiFi-netwerk in Zeeland niet. Zeeland is de eerste provincie in Nederland die op zo'n grote schaal gratis WiFi beschikbaar stelt. Op de drukst bezochte plekken in Zeeland zal dat er al in juli zijn.

Na de zomer breidt DELTA het aantal 'hotspots' binnen de provincie verder uit. DELTA maakt voor het WiFi-netwerk gebruik van de ervaringen die eerder werden opgedaan bij het pilotproject WiFi op het Bellamypark in Vlissingen. Jaap Rieter: "Toen daar onlangs het bevrijdingsfestival werd gehouden, hebben we ondanks het intensieve gebruik een continue snelheid kunnen aanbieden. Onze dienstverlening wordt hiermee buitenshuis doorgetrokken. Dit is een meerwaarde voor onze bestaande klanten, maar ook voor bezoekers en toeristen."