NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Provincie Fryslân en Kabelnoord leggen laatste hand aan glasvezelnetwerk buitengebied

Nieuws
23 december 2022
Provincie Fryslân en Kabelnoord leggen laatste hand aan glasvezelnetwerk buitengebied

It sit d’r yn! Het project voor de aanleg van glasvezel in het Friese buitengebied door Kabelnoord is afgerond. Vandaag werd de laatste glasvezelverbinding gerealiseerd door Gedeputeerde Klaas Fokkinga en Kabelnoord directeur Freerk Wind. Klaas Fokkinga: “Snel internet is een hele belangrijke voorziening, tegenwoordig één van de basisvoorzieningen. Het is daarmee belangrijk voor de leefbaarheid op het Friese platteland. We zijn erg trots dat deze samenwerking tot een verbetering van de digitale infrastructuur heeft geleid en dat Friese inwoners in het buitengebied nu een snelle verbinding hebben.”

Snel internet belangrijk voor leefbaarheid, werkgelegenheid en onderwijs

In 2017 besloot de provincie een achtergestelde lening te verstrekken aan Kabelnoord. Met deze lening en een financieringsovereenkomst met de banken, kon Kabelnoord starten met de aanleg van snel internet naar adressen in het buitengebied van Fryslân waar nog geen toekomstbestendige verbinding was. Dit was het startsein voor deze mega klus waarbij ruim 2.400 kilometer geul werd gegraven en ruim 5.600 kilometer glasvezelkabel werd aangelegd. In totaal kunnen nu zo’n 15.000 adressen op het platteland gebruik maken van snel internet. Het doel van de provincie en Kabelnoord om de leefbaarheid, werkgelegenheid en het onderwijs op het platteland te versterken is hiermee bereikt. Het netwerk ligt nu volledig in de grond. Komende periode worden de laatste woningen voorzien van een huisaansluiting.

Zonder belemmering meedoen aan digitale samenleving

Freerk Wind: “Kabelnoord heeft als doel dat alle inwoners zonder belemmering mee kunnen doen aan de digitale samenleving. We zien de wereld snel veranderen. We werken thuis, volgen onderwijs op afstand, maken gebruik van streamingdiensten, gamen en ook zorg op afstand wordt massaal omarmd. In huis worden steeds meer apparaten verbonden met internet. Hier heb je snel en stabiel internet voor nodig. We zijn trots op deze prachtige mijlpaal en het feit dat we zoveel adressen mogen voorzien van een snelle, stabiele en toekomstbestendige internetverbinding."

Glasvezel op het platteland en in dorpen

Naast de aanleg van glasvezel op het platteland is Kabelnoord ook bezig met de migratie van coax naar glasvezel in dorpen in Noardeast-Fryslan. Freerk Wind: “Alle bewoners met een bestaande coax-aansluiting in hun woning krijgen ook glasvezel. De graafwerkzaamheden zijn afgerond. Binnenkort ontvangen de laatste bewoners bericht van de aannemer dat hun woning kan worden aangesloten. Eerst wordt de glasvezelkabel in het pand gebracht. In de werkgang die daarop volgt wordt het nieuwe glasvezelmodem geplaatst en de nieuwe glasvezelverbinding geactiveerd. Beide keren maakt de aannemer een afspraak met de bewoners.” Kabelnoord start in het nieuwe jaar ook met de aanleg van glasvezel naar zogenoemde ‘superwitte’ adressen in het noorden van de Provincie. Deze zeer afgelegen adressen komen in aanmerking voor glasvezel met dank aan een aanvullende subsidie van de provincie. Betrokkenen ontvangen hierover in januari bericht.