NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Prysmian ontwikkelt duurzaam kabelconcept voor glasvezelnetwerken

Nieuws
09 september 2020
Prysmian ontwikkelt duurzaam kabelconcept voor glasvezelnetwerken

Prysmian Group heeft een uniek kabelconcept voor glasvezelnetwerken ontwikkeld. De innovatie omvat zowel nieuwe glasvezelkabels als buizen met een kleinere diameter dan conventionele bekabeling. Hiermee reduceert Prysmian het totale volume aan gebruikte plastics (PE) en maakt zij de aanleg van glasvezelnetwerken duurzamer én efficiënter. KPN is het eerste telecombedrijf in Europa dat het nieuwe Prysmian kabelconcept voor het aansluiten van haar klanten zal beproeven, bij de aanleg van 11.000 FttH-aansluitingen in Nijmegen en Buitenpost.

Omdat Prysmian als system integrator complete netwerken levert, ontwikkelde zij naast de nieuwe Sirocco HD glasvezelkabels ook - samen met toeleveranciers - dunnere buizen (Easenet). In tegenstelling tot de conventionele bekabeling van respectievelijk 6 mm en 14 mm worden in het nieuwe concept 4,5 mm glasvezelkabels en 10 mm buizen toegepast. Beide soorten producten worden in Europa geproduceerd.

Samenwerking in de keten

Het nieuwe kabelconcept is na de interne ontwikkelfase onder leiding van VolkerWessels Telecom in een greenfield omgeving getest. Dat gebeurde in een unieke open en gelijkwaardige samenwerking tussen KPN, de aanneembedrijven Van Gelder Telecom en Allinq én Prysmian. Deze samenwerking heeft de snelle marktintroductie en acceptatie van het kabelconcept bevorderd.

Minder CO2 en afval

Als grootste kabelfabrikant ter wereld heeft Prysmian hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en toonaangevende innovaties. Commercial Director Telecom Benelux Erik van den Oever: "Deze nieuwe ontwikkeling maakt de weg vrij voor telecombedrijven en datacenters om de aanleg van infrastructurele netwerken duurzamer te maken". Prysmian heeft voor de productie van de nieuwe kabels en buizen ongeveer 50 procent minder grondstoffen (plastic of PE) nodig dan voor conventionele bekabeling. Naast deze directe besparing is er ook een indirect milieuvoordeel doordat Prysmian de buizen voor meer dan 90 procent uit hoogwaardig gerecycled PE fabriceert. Deze besparingen beperken meteen de CO2-uitstoot en uiteindelijk (end of life) de afvalstroom. Daarnaast verwacht Prysmian met de besparingen in logistiek, opslag en verpakkingsmaterialen een extra vermindering van CO2-uitstoot te bereiken, hetgeen in een real life test voor KPN zal worden geëvalueerd. "De kracht van het nieuwe kabelconcept ligt dan ook in de combinatie van alle hierboven genoemde eigenschappen", aldus Van den Oever.

Efficiënter

De tests toonden aan dat de nieuwe producten de realisatie van glasvezelnetwerken in vrijwel alle processtappen veel efficiënter maken. "Zo zijn onze kabels en buizen in de ontwerpfase volledig toepasbaar binnen bestaande Programma's van Eisen, zonder wijzigingen of extra ontwerpkosten", benadrukt Van den Oever. "Vervolgens passen er door de kleinere diameters veel grotere lengtes op een haspel en kunnen transport, opslag en verpakking sterk worden geoptimaliseerd." KPN heeft becijferd dat het aantal houten haspels met 70 procent afneemt. Voor de proef in Nijmegen en Buitenpost betekent dat dat er ongeveer zes vrachttransporten minder nodig zijn om de kabels op locatie te krijgen. Verder wordt het mogelijk om met dezelfde capaciteit (mankracht, materieel) meer buizen en glasvezelkabels te leggen terwijl er minder afval is. Mede daardoor heeft de omgeving minder overlast. Er zijn bijvoorbeeld minder wegopbrekingen nodig doordat de kleinere volumes beter passen in de bestaande kokers. Ook is er minder graafwerk nodig op concentratiepunten in het netwerk, waardoor er minder zand overblijft voor afvoer en verdere verwerking. "Wij zien dus per saldo veel kansen voor onze klanten om de realisatie van glasvezelnetten op verschillende punten te optimaliseren, zodat zij uiteindelijk meer aansluitingen per jaar kunnen maken."

Primeur voor KPN

KPN is het eerste telecombedrijf in Europa dat het nieuwe Prysmian kabelconcept voor het aansluiten van haar klanten zal toepassen. Het bedrijf heeft haar vertrouwen uitgesproken om het kabelconcept met een proef in twee bestaande woonwijken (Buitenpost en Nijmegen-Dukenburg met respectievelijk 2.000 en 9.000 aansluitingen) te testen. Volgens Van den Oever heeft KPN hiermee een primeur: "Dit is de eerste real life test in bestaande wijken en de eerste keer dat de nieuwe kabel en buis gecombineerd worden toegepast." KPN heeft becijferd dat de besparing in de hoeveelheid plastic per aansluiting overeenkomt met 760 plastic draagtassen.