NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Spotify, Piraterij en de 'Dutch experience'

Nieuws
18 juli 2013
Spotify, Piraterij en de 'Dutch experience'

Het illegaal downloaden van muziek via bronnen zoals BitTorrent, is volgens recent onderzoek van Spotify in de periode 2012 in Nederland verder afgenomen. De Nederlandse digitale muziekmarkt heeft in 2012 de grootste groei van heel West-Europa vertoond, namelijk 66%.

Muziekdiensten als Spotify, Deezer en Ziggo Muziek positioneren zich op de markt als een alternatief voor het illegale aanbod.

Spotify en IViR

Een met het Spotify-onderzoek vergelijkbare conclusie trekken het Nederlandse Instituut voor Informatierecht (IViR) en CentERdata in hun rapport 'Filesharing 2©12, Downloaden in Nederland', dat in november 2012 verscheen. De onderzoekers stellen vast dat het illegaal downloaden van muziek afneemt. Wel nam het illegaal downloaden van films en series de afgelopen jaren nog toe. De dalende trend van illegale muziekdownloads koppelt IViR aan het feit dat er op muziekgebied voldoende legale alternatieven beschikbaar zijn.

Hoogwaardige alternatieven

Diensten als iTunes, Spotify en Ziggo Muziek bieden de consument een laagdrempelig en hoogwaardig alternatief. Kabelbedrijven en concurrenten timmeren hard aan de weg om ook voor online film- en televisiepiraterij volwaardige legale laagdrempelige alternatieven te bieden. Voorbeelden hiervan zijn de VOD-platformen van kabelbedrijven. Om een goede uitrol van deze diensten mogelijk te maken is volledige en soepele medewerking van rechthebbenden(organisaties) vereist.

news/2022/12/onderzoek-spotify-640x396.png