NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Statement NLconnect over blokkeren Russia Today

Opinie
08 maart 2022
Statement NLconnect over blokkeren Russia Today

Onlangs werd een Europese Verordening uitgevaardigd die doorgifte van oa Russia Today (RT) verbiedt. Verordeningen hebben als bekend rechtstreekse werking in lidstaten.

Toen de verordening van kracht werd zag NLconnect behalve mogelijke precedentwerking geen praktisch probleem voor haar leden, omdat op het moment dat de sanctie werd genomen RT niet (meer) werd doorgegeven in de televisiepakketten en/of de go-diensten van leden. De tekst van de verordening is echter ontzettend onduidelijk en daarmee multi-interpretabel. Je kan hem heel breed lezen en dan zouden naast een verbod op doorgifte in een TV-pakket ook webblokkades, delisting in zoekmachines en maatregelen gericht op VPN's er onder kunnen vallen. Kennelijk lezen ACM en het OM de tekst zo breed, getuige communicatie vanuit beide instanties.

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen: "NLconnect heeft haar leden geadviseerd om te blokkeren als de wetgever zegt dat je moet blokkeren. Maar onder protest, want we zijn voor een vrij en open internet. Blokkades zijn ook geen effectief middel. Een andere weg kan zijn om duidelijkheid te vragen bij de rechter. Die optie staat voor elke provider open."