NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Steeds vaker WiFi in de binnenstad

Nieuws
17 februari 2015
Steeds vaker WiFi in de binnenstad

Winkelend publiek kan steeds vaker gebruik maken van gratis WiFi. In een toenemend aantal gemeenten worden publieke WiFi-netwerken aangelegd. In veel gevallen gaan gemeenten en ondernemersverenigingen de samenwerking aan met kabelbedrijven. Zo werd recentelijk een publiek WiFi-netwerk aangelegd in de gemeenten Grave en op het eiland Texel.

Kabelbedrijven zijn met publieke WiFi actief omdat zij in alle gemeenten fijnmazige kabel- en glasvezelnetwerken hebben liggen. Deze dichtvertakte netwerken hebben een bijzonder grote  capaciteit, zodat WiFi hotspots hierop vrij eenvoudig zijn aan te sluiten.

Gratis WiFi in het centrum van Grave

Ziggo heeft haar straatkasten in Grave omgebouwd tot WiFi-hotspots met een zendbereik van circa 100 meter. In de binnenstad komt een aantal van deze punten, waarmee het grootste deel van de binnenstad is voorzien van gratis WiFi. Omdat van bestaande straatkasten en het bestaande kabelnetwerk gebruik wordt gemaakt hoeft de straat niet te worden open gegraven. Met gratis WiFi wil de gemeente de stad voor bezoekers nog aantrekkelijker maken. De Wi-Fi-hotspots zijn vrij en zonder een wachtwoord voor iedereen toegankelijk. Het gratis Wi-Fi netwerk heet: FreeWiFi_Grave. Na het inloggen wordt de gebruiker doorverwezen naar een zogenaamde landingspagina met informatie over de activiteiten in de stad en de bereikbaarheid. De bezoeker kan zodoende gemakkelijk en goedkoop nader kennismaken met de stad en andere informatie verkrijgen.

Publieke WiFi op het eiland Texel

Eind 2014 heeft wethouder Eric Hercules een nieuw gratis wifi netwerk op Texel opengesteld: Texelwifi. In alle dorpen op Texel zijn in totaal veertig hotspots geïnstalleerd die elk voldoende capaciteit hebben voor zo'n driehonderd gebruikers tegelijk. Het gratis netwerk is een samenwerking tussen de gemeente, Kabeltex, VVV en het Texels Ondernemers Platform.

 

Positieve ervaringen met publieke WiFi in Roermond

Ook in de Roermondse binnenstad zijn (een twintigtal) Ziggo-straatkasten omgebouwd tot WiFi hotspot. Samen zorgen zij voor een dekking in bijna de hele binnenstad. De hotspots zijn gratis voor iedereen toegankelijk. Inloggen is zeer eenvoudig. Zowel de BIZ Binnenstadondernemers als de gemeente en Citymanagement ondersteunen dit project. De ervaringen met gratis publieke WiFi zijn in Roermond uiterst positief. Uit onderzoek naar de ervaringen met WiFi-projecten in Venlo, Eindhoven, Balk, Enschede en (provincie) Zeeland, bleek eerder al dat bezoekers van binnensteden graag en veel gebruik maken van de publieke WiFi-netwerken.