NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

T-Mobile bouwt met Primevest verder aan glasvezel

Nieuws
17 januari 2020
T-Mobile bouwt met Primevest verder aan glasvezel

T-Mobile wil dit jaar samen met partner Primevest Capital Partners nog minstens 100.000 huishoudens aansluiten op glasvezel. Dit gebeurt op locaties waar nu nog geen glasvezel ligt. Op die manier wil de telecomprovider meer Nederlanders toegang geven tot internet met een snelheid van minimaal 1 Gigabit per seconde (Gbps). 

Geen 'strategic overbuild'

T-Mobile en Primevest doen niet aan zogenaamde 'strategic overbuild'. Op plekken waar al glasvezel ligt wordt zo mogelijk gebruikgemaakt van de netwerken van andere aanbieders. CEO Søren Abildgaard van T-Mobile: "Mij ontgaat het nut van het aanleggen van een glasvezelnetwerk waar andere partijen dat al hebben gedaan of nog aan het doen zijn. Ik onderschrijf de conclusies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die recent vaststelde dat deze praktijken alleen maar leiden tot vertraging bij de digitalisering van Nederland." Door meer consumenten via glasvezel toegang te geven tot snel internet, volgt T-Mobile de beloften op die zij bij de fusie met Tele2 deed.

Grote ambitie voor de komende jaren

Sinds de zomer van 2019 levert T-Mobile al op ruim 20.000 adressen van de in totaal 32.000 in het stadsdeel Segbroek in Den Haag glasvezeldiensten. De voor Nederland unieke samenwerking tussen T-Mobile en institutionele investeerder Primevest maakt exploitatie van het netwerk tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden mogelijk. Deze voordelen geeft T-Mobile ook door aan andere providers die glasvezelinternet aan hun klanten willen aanbieden. De aanleg in Den Haag wordt gedaan door preferred partner VolkerWessels Telecom. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een innovatieve aanlegmethode waar snel meters mee gemaakt kunnen worden en die minder overlast geeft voor de omgeving.

Søren Abildgaard: "Ik roep alle eigenaren van glasvezelnetwerken op hun netwerk ook open te stellen voor (potentiele) concurrenten tegen een aantrekkelijke vergoeding. Dat is nu niet zo. Sommige aanbieders vragen onredelijk hoge tarieven aan anderen voor toegang tot hun netwerk. Dat is slecht voor de concurrentie op de vaste telecommunicatiemarkt. En het ergste is dat de consument daar de dupe van is."

T-Mobile streeft ernaar de komende jaren vele honderdduizenden adressen te voorzien van glasvezeldiensten.

Bron: T-Mobile