NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

T-Mobile en Open Dutch Fiber starten aanleg glasvezel in Utrecht

Nieuws
16 september 2021
Photo by <a href="https://unsplash.com/@mauricesmeets?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Maurice Smeets</a> on <a href="https://unsplash.com/@mauricesmeets?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

T-Mobile Nederland gaat samen met Open Dutch Fiber in twee delen van Utrecht supersnel internet via glasvezel aanbieden. Dit najaar start de aanleg. Eerst in De Meern en Veldhuizen en kort daarop gaat de eerste schop in de grond in het noordoostelijke deel van de stad onder andere in de wijken Tuindorp, Vogelenbuurt, Tuinwijk, Pijlsweerd, Zeeheldenbuurt, Lauwerecht en Wittevrouwen. In totaal worden bijna 30.000 huishoudens aangesloten.

In november starten de werkzaamheden. Open Dutch Fiber legt op dit moment al glasvezelnetwerken aan in Zoetermeer en Haarlem. Daar wordt nu Utrecht aan toegevoegd en Open Dutch Fiber heeft de ambitie om ook andere wijken van Utrecht aan te sluiten op glasvezel. Dit jaar worden nog meer nieuwe projecten buiten Utrecht aangekondigd. In februari 2022 worden de eerste woningen aangesloten. De overlast zal daarbij minimaal zijn doordat er gebruik wordt gemaakt van een innovatieve aanlegmethode waarmee tot vijfmaal sneller wordt gewerkt.

1.000.000 huishoudens

De aanleg van glasvezel in Utrecht past in het in april 2021 gepresenteerde plan van Open Dutch Fiber en T-Mobile om de komende vijf jaar samen ten minste 1.000.000 huishoudens in Nederland aan te sluiten op glasvezel. Ze kiezen daarbij voor stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. Op deze manier leveren Open Dutch Fiber en T-Mobile een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland. T-Mobile en Open Dutch Fiber zien mogelijkheden om deze ambitie binnen enkele jaren nog verder uit te breiden door nog meer huishoudens aan te sluiten op glasvezel.

FC Utrecht

T-Mobile biedt in Utrecht toegang tot glasvezelinternet met snelheden tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). Tisha van Lammeren, commercieel directeur consumentenmarkt T-Mobile: "Supergaaf dat wij als hoofdsponsor van FC Utrecht nu ook glasvezel kunnen aanbieden in 'onze' stad. Ik verwacht dat veel Utrechters er gebruik van zullen gaan maken. Glasvezel biedt ongekende mogelijkheden voor consumenten en bedrijven. Wij gaan voor razendsnel glasvezelinternet voor een aantrekkelijke prijs. Alleen zo wordt Nederland weer de digitale koploper.'' Na T-Mobile kunnen ook andere telecomproviders tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruik maken van het glasvezelnetwerk.

Zo snel mogelijk toegang tot glasvezel voor iedereen

Open Dutch Fiber legt alleen glasvezel aan op plekken waar nu nog geen glasvezel ligt om zo heel Nederland zo snel mogelijk van toegang tot concurrerende diensten via glasvezel te verzekeren. CEO Michael Griffioen van Open Dutch Fiber: "Slechts de helft van alle Nederlanders heeft nu toegang tot snel internet via glasvezel. Daarmee lopen we achter in Europa. Vooral de stedelijke gebieden in Nederland lopen achter. We willen daar verandering in brengen. We hebben in de afgelopen periode geleerd hoe belangrijk dit is nu we veel meer thuis werken. Hoogwaardige en betrouwbare glasvezelverbindingen zijn essentieel voor Nederland."