NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

VodafoneZiggo kiest Hirschmann Provider Products als partner

Nieuws
04 augustus 2021
VodafoneZiggo kiest Hirschmann Provider Products als partner

VodafoneZiggo kiest Hirschmann Provider Products als partner voor actieve apparatuur voor de aanleg van glasvezelnetwerken in nieuwbouwwijken.

VodafoneZiggo voegt glasvezel toe in het aansluiten van nieuwbouwwijken op GigaNet. Nederlands grootste tv- en internetaanbieder koos hierbij voor Hirschmann Provider Products als haar partner voor actieve apparatuur. Dick Kroon, CEO Hirschmann Multimedia B.V.: "Wij zijn trots dat Hirschmann de benodigde netwerkapparatuur mag leveren en kijken uit naar een succesvolle samenwerking."

Het vaste netwerk van VodafoneZiggo (3,4 miljoen breedbandklanten) bestaat al jaren voor een zeer groot deel uit glasvezel, zeker als het gaat om de aanleverroute naar de wijken. Alleen het laatste deel, van de wijkkast tot in de huiskamer, gaat via een coaxkabel. Onlangs koos VodafoneZiggo ervoor om ook dit laatste deel van glasvezel te voorzien. Dit gebeurt op dezelfde manier waarop het bedrijf ook al jaren gebouwen voor de zakelijke markt aansluit. Ziggo, onderdeel van de joint venture VodafoneZiggo, legt alleen glasvezel aan bij woningen waar sowieso de straat open moet. Dit zijn met name grotere nieuwbouwprojecten.

"Wij volgen een hybride netwerkstrategie, die ons in staat stelt de meest flexibele en innovatieve speler in de markt te zijn", zegt Leo-Geert van den Berg, verantwoordelijk voor het vaste netwerk van VodafoneZiggo. "We maken per situatie de keuze voor een infrastructuur. Gaat het om twee nieuwe woningen in een bestaande wijk, dan is de kans groot dat we de bestaande coax-structuur gebruiken. Wanneer er aan de rand van de stad een nieuwe wijk gebouwd wordt met meer dan honderd woningen, ligt glasvezel voor de hand. Dit biedt meer mogelijkheden voor de toekomst."

Eerste VodafoneZiggo glasvezelverbindingen

De eerste nieuwbouwwoningen in Rotterdam worden inmiddels voorzien van een glasvezelverbinding. Rondom de Zalmhaven toren is de eerste uitrol gestart en zijn de eerste woningen aangesloten.

Dick Kroon, CEO Hirschmann Multimedia B.V.: "Na een intensieve doorloop van tests en evaluaties is de eerste netwerkapparatuur geleverd. Deze producten, conform de laatste RFoG-technologieën, zijn volledig transparant en in staat om een automatische transitie te maken van het huidige DOCSIS 3.0 naar volledige inzet van de DOCSIS 3.1 standaard. VodafoneZiggo is hiermee in staat om haar GigaNet© overal en altijd te kunnen afleveren, zonder fysieke veranderingen in haar netwerk of bij de consument. Daarbij is er nog enige reserve voor toekomstige groei in het netwerk."

Na het Rotterdamse project volgen later dit jaar projecten in Den Haag en Arnhem. Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden woningen aansluiten middels glasvezel.