NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

VolkerWessels Telecom passeert miljoen FttH aansluitingen

Nieuws
16 maart 2021
VolkerWessels Telecom passeert miljoen FttH aansluitingen

Nederland verglaast in rap tempo. VolkerWessels Telecom (VWT) levert daaraan een belangrijke bijdrage. En dat is te zien in de cijfers. De teller van het aantal Homes Passed, ofwel huishoudens dat VWT van een glasvezelaansluiting heeft voorzien, is inmiddels de 1 miljoen gepasseerd. Daarmee is VWT de eerste aannemer die door dit getal breekt.

Het eerste glasvezelnetwerk 'Fiber to the Home' (FttH) waarmee VolkerWessels Telecom in 2004-2005 mee van start ging, was in het dorp Nuenen (nabij Eindhoven). VWT legde daar in opdracht van coöperatie Ons Net Nuenen en VolkerWessels glasvezel aan naar 7.800 woningen. In de jaren die daarop volgden, rolde VWT in tientallen steden en dorpen glasvezel uit voor met name opdrachtgever Reggefiber en in de regio Salland voor opdrachtgever CIF. Reggefiber ging in 2014 volledig op in KPN. Het tempo in de aanleg van glasvezel nam vervolgens sterk af door teruglopende investeringen in FttH. De ommezwaai vond eind 2018 plaats toen KPN de uitrol van FttH weer nieuw leven inblies.

Het tempo in de uitrol van glasvezel ligt inmiddels weer op het oude niveau. Onder de noemer 'Fiber to the X' (FttX) is VWT voor verschillende opdrachtgevers op meerdere locaties in het land aan het werk. 2021 is dan ook zeker al goed begonnen. De afgelopen weken zijn er meer dan 30.000 huishoudens met glasvezel tot aan de voordeur bijgekomen.

"Meer dan 1 miljoen Homes Passed is een prachtige mijlpaal voor VolkerWessels Telecom", zegt Arjan ten Hove, algemeen directeur bij VWT. "Door de inzet van onze mensen, in samenwerking met onze onderaannemers, hebben we sinds 2018 op hoog tempo straat na straat kunnen verglazen. Ook voor de komende jaren zetten we volop in op FttX. We hebben voldoende capaciteit en middelen in huis om onze opdrachtgevers te helpen met het behalen van hun doelstellingen op glasvezelgebied. Dus op naar de 2 miljoen Homes Passed."

"Momenteel werken wij aan zo'n 50 glasvezelprojecten in Nederland. Dat vergt behoorlijk wat organiseerkracht en teamwork", vult Niels Kamphuis, directeur FttX bij VolkerWessels Telecom, aan. "Door de inzet van onze ervaren en hardwerkende mensen voor de voorbereiding en coördinatie van de projecten én onze vertrouwde partners voor de aanleg verlopen de werkzaamheden voorspoedig. En daar mogen we met elkaar trots op zijn!"

Bron: VolkerWessels Telecom