NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Tweede Kamer schaft geschriftenbescherming af

Auteursrecht
02 oktober 2014
Tweede Kamer schaft geschriftenbescherming af

De Tweede Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel aangenomen waarmee de zogenaamde geschriftenbescherming uit de Auteurswet wordt geschrapt. De Auteurswet beschermde voorheen geschriften en databanken zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker, zoals telefoongidsen, adresboeken en overzichten van TV-programma's.

De Tweede Kamer volgt hiermee een rechterlijke uitspraak van eerder dit jaar in een zaak tussen Ryanair en PR aviation waaruit blijkt dat de geschriftenbescherming niet langer van toepassing is op databanken.

Auteursrecht beperkt tot creatieve prestaties

De aanleiding voor het wetsvoorstel was een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over geschriften zonder oorspronkelijk karakter (het arrest Football Dataco). Het Hof oordeelde dat voor de auteursrechtelijke bescherming van een databank geen andere criteria mogen worden gesteld dan het oorspronkelijkheidscriterium. Het auteursrecht dient met andere woorden bij te dragen aan het beschermen van creatieve prestaties en mag niet in de weg dient te staan aan innovatief gebruik van niet-oorspronkelijke informatie.

Programmagegevens vrij

Ook programmagegevens (het overzicht van – en aanvullende informatie over - alle programma's die door televisiezenders worden uitgezonden) vielen voorheen onder de geschriftenbescherming. Deze gegevens zijn van belang voor televisiekijkers, omdat zij dankzij deze data hun favoriete TV-programma's kunnen kijken en opnemen. De kabelbedrijven gebruiken de programmagegevens voor opname in de Elektronische Programma Gids (EPG) die op het TV scherm of op tablets en smartphones kan worden getoond. De EPG biedt kijkers de helpende hand bij het navigeren door het grote digitale aanbod. De rechter oordeelde eerder al dat de geschriftenbescherming is komen te vervallen voor programmagegevens.

Commissariaat voor de Media

De programmagegevens kunnen voortaan dus door vrije nieuwsgaring worden verworven. Voor actieve en vroegtijdige aanlevering van de gegevens door de NPO aan uitgevers en kabelbedrijven zijn deze nog wel betaling verschuldigd aan de NPO. Het Commissariaat voor de Media stelt deze tarieven vast.