NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Voorlichting over IPTV-piraterij noodzakelijk door corona

Auteursrecht
18 juni 2020
Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1693519">Dimitris Vetsikas</a> via <a href="https://pixabay.com/nl//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1693519">Pixabay</a>

De televisiewereld en de creatieve en culturele sector worden hard getroffen door de coronacrisis. Tegelijkertijd groeit het illegale IPTV-aanbod. NLconnect pleit voor een bewustwordingscampagne over illegaal IPTV-aanbod door het Rijk.

De afgelopen maanden werden we door het coronavirus bijna allemaal gedwongen om meer tijd binnenshuis door te brengen. Inmiddels kunnen we gelukkig weer wat meer dingen buiten de deur doen, maar veel effecten van de crisis lijken blijvend. De leden van NLconnect zien een structureel stijgend gebruik van de breedbandnetwerken door onder andere thuiswerken en een groter gebruik van streamingdiensten.

Creatieve en culturele sector getroffen

Netflix, Disney+, Videoland en andere contentaanbieders bevinden zich onder de weinige ondernemingen die in de crisis groeiden. Dat geldt helaas niet voor de televisiewereld en de creatieve en culturele sector in bredere zin, die hard is getroffen. De kijktijd naar lineaire TV steeg weliswaar aanzienlijk, maar de advertentie-inkomsten vanuit getroffen bedrijven namen af. En hoewel de weg naar boven al weer is ingezet zal een recessie deze inkomsten de komende tijd zeker onder druk zetten.

 

Vanwege de lockdown-maatregelen werden wereldwijd opnames stilgelegd en producties uitgesteld of geschrapt. Zelfs de streamingdiensten gaan dat effect voelen. Inmiddels mogen in ons land gelukkig veel productiewerkzaamheden weer worden uitgevoerd, met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hetzelfde geldt voor sport, waar sommige consumenten hun abonnement op sportzenders opzegden en het aanbod nu weer langzaamaan op gang komt. Maar het effect zal ongetwijfeld nadreunen.

Groei van illegale IPTV-diensten

Niet alleen legale TV- en streamingdiensten, maar ook illegale streaming vindt gretig aftrek. Uit recent onderzoek in 10 landen (pre-corona) blijkt dat meer dan de helft van de kijkers naar sport regelmatig gebruik maakt van illegale diensten. Tijdens de COVID-19 pandemie ging IPTV-piraterij helemaal door het dak. TorrentFreak tekende enkele interessante voorbeelden op uit Italië en Europol zag nieuwe illegale diensten opduiken. 

https://torrentfreak.com/coronavirus-lockdown-boosts-interest-in-pirate-sites-and-services-200316/

De crisis laat ook zien hoe gewiekst IPTV-piraten anno 2020 zijn geworden. Op het moment dat de Europese Commissie aan de streamingdiensten vroeg om tijdelijk bandbreedte besparende maatregelen te nemen, stonden de illegale aanbieders vooraan om klanten te werven voor diensten die zogenaamd van een hogere beeldkwaliteit waren. En toen sportcontent stopte omdat er geen wedstrijden meer werden gespeeld, kwamen de illegale aanbieders doodleuk met kortingen voor hun gebruikers. Legale partijen kunnen dat niet doen omdat zij kosten maken voor de inkoop op basis van langlopende contracten.

Georganiseerde criminaliteit

Het is tekenend voor deze 'bedrijfstak': piraten gaan steeds professioneler te werk en vormen een serieus internationaal probleem. Vorige week rolde Europol nog een groot illegaal internationaal IPTV-netwerk op, dat meer dan 2 miljoen betalende klanten bediende met meer dan 40 000 TV-kanalen, films en andere content. Er werd voor 4,8 miljoen aan eigendommen in beslag genomen.

IPTV-piraterij is een miljoenenbusiness en de verwevenheid met andere vormen van georganiseerde criminaliteit is inmiddels bewezen. In een recent rapport schetsen Europol en het EU bureau voor intellectueel eigendom (EUIPO) volkomen helder het verband tussen IE-fraude (waar IPTV-piraterij deel van uitmaakt) en zware misdrijven als witwassen, drugshandel, drugsproductie, cybercriminaliteit en terrorisme. Stichting Brein vroeg er aandacht voor van beleidsmakers en politici. Dat pleidooi ondersteunt NLconnect van harte.

 

Bewustwording is noodzakelijk

Illegale aanbieders kunnen in ons land vrij ongehinderd floreren dankzij de onwetendheid van de kijker. Velen zijn zich niet bewust dat ze illegaal kijken omdat er gewoon wordt betaald en illegale aanbieders soms nauwelijks van legale aanbieders zijn te onderscheiden. Dat zorgt voor een aanzienlijke schade voor de creatieve sector, die toch al zwaar wordt geraakt door de coronacrisis.

Samen met contentpartijen en distributeurs heeft NLconnect enkele jaren geleden een werkgroep in het leven geroepen om illegaal televisieaanbod te bestrijden. Enkele successen zijn geboekt en vorig jaar heeft de werkgroep een conferentie georganiseerd waar duidelijk naar voren kwam dat naast opsporing en vervolging van illegale aanbieders ook voorlichting essentieel is voor het bestrijden van tv-piraterij. Onder meer het Openbaar Ministerie trad op de conferentie op.

Europol geeft op dat vlak het goede voorbeeld met tips over hoe je illegale streamingdiensten kunt herkennen en wat de risico's zijn. De duidelijkste is wel: If it sounds too good to be true, it probably is!

 

Maar de vraag is natuurlijk of Europol de beste afzender is van een mede op Nederlanders gerichte campagne. In onze ogen zal de Nederlandse overheid actiever moeten worden in het geven van voorlichting en het bestrijden van illegaal IPTV-aanbod, daarbij natuurlijk ondersteund door de markt. NLconnect pleit daarom voor een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de risico's van illegaal kijken en de schade die het aanricht. Dat zou naast de financiële coronasteun een goede steun in de rug zijn voor de cultuursector!