NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Trots op de breedbandindustrie!

Opinie
03 april 2020
Trots op de breedbandindustrie!

Het coronavirus heeft ons allemaal in de greep. Sinds de uitbraak en de maatregelen van de regering hebben we te maken met onzekere tijden. Gezondheid van medewerkers staat natuurlijk bovenaan en velen hebben maatregelen moeten treffen. Maar als vitale sector is de breedbandindustrie er ook alles aan gelegen om de bedrijfsactiviteiten zoveel mogelijk doorgang te kunnen laten vinden: zonder thuiswerken en thuisonderwijs zijn we als land momenteel nergens. Gezamenlijk werken we als industrie met man en macht om veilige en stabiele toegang tot internet en televisie voor consumenten te garanderen.

Cruciale beroepsgroep media en communicatie

Natuurlijk is de vereniging NLconnect vanuit haar rol de afgelopen tijd druk geweest om de leden bij te staan. Daags na het afkondigen van de maatregelen door de regering is uitvoerig contact geweest met het ministerie van Economische Zaken over de impact daarvan op de bedrijfsvoering van verschillende leden. Terecht staat onze beroepsgroep op de lijst van cruciale beroepen.

Glasvezeluitrol

VodafoneZiggo gaf aan tijdelijk te stoppen met de uitrol van DOCSIS 3.1 en er rezen vragen of dat ook voor FttH en andere glasvezelaanleg aan de orde zou moeten zijn. Er waren signalen dat enkele gemeenten voorlopig geen aanleg meer wilden toestaan. Maar waar uitrol van DOCSIS 3.1 zorgt voor onderbreking van dienstverlening is dat bij FttH-uitrol niet aan de orde. Met leden en andere branchegenoten is daarom besproken dat de civiele werkzaamheden rond aanleg van glasvezel zoveel mogelijk doorgang moeten kunnen blijven vinden, natuurlijk binnen de regels van 1,5 meter afstand houden. De rijksoverheid was het hier volledig mee eens.

Bij onderhoud aan de netwerken, maar zeker ook bij het maken van huisaansluitingen, bij schouwen en bij andere activiteiten die binnenshuis bij klanten plaatsvinden nemen bedrijven natuurlijk ook de veiligheid en de regels van de regering in acht.

Samen veilig doorwerken

Natuurlijk zijn er zorgen rond de continuïteit van veel bouw- en installatiewerkzaamheden, ook in aanpalende sectoren. Daarom hebben Bouwend Nederland en Techniek Nederland het protocol 'Samen veilig doorwerken' opgesteld. NLconnect ondersteunt dat.

En natuurlijk is het zaak dat bij graafwerkzaamheden nog zorgvuldiger te werk wordt gegaan dan normaal. Door Agentschap Telecom is daarover een open brief gezonden aan partijen.

Groei dataverkeer

Omdat velen gebonden zijn aan huis neemt het dataverkeer sterk toe. Thuiswerken heeft gezorgd voor een explosie van het gebruik van videoconferencing. Vanuit huis wordt door leerlingen ook aan school gewerkt en we zoeken thuis massaal digitaal ontspanning via onder meer gaming en streaming video. De AMSIX ging voor het eerst in haar geschiedenis door de grens van 8 Terabits per seconde heen. Onze moderne glasvezel- en kabelnetwerken kunnen de toegenomen capaciteitsvraag goed aan.

Ons lid Stichting Kabelnet Veendam deelde een aantal mooie inzichten in het verkeer op haar netwerk: het ziet er op doordeweekse dagen uit als op normale zondagen. Op 19 maart gaven onder meer Netflix en Youtube gehoor aan een oproep van de Europese Commissie om de bitrate van hun videostreams over de gehele linie terug te schroeven. Ook dat beeld werd zichtbaar in de grafieken van SKV.

 

Dat de netwerken niet in de capaciteitsproblemen komen werd op 30 maart bevestigd door BEREC en de Europese Commissie die een gezamenlijk statement lieten uitgaan.

Hartverwarmend

De situatie gaat niet in de koude kleren zitten. Er waren goede en vaak hartverwarmende voorbeelden uit de industrie. Te veel om allemaal op te noemen, maar onderstaande voorbeelden geven een beeld van het verantwoordelijkheidsbesef en de solidariteit in de industrie:

NLconnect is trots op onze industrie. Er wordt ontzettend veel werk verzet om iedereen verbonden te houden. Voorzitter en directeur van de vereniging schreven daarom vorige week een blog om iedereen een hart onder de riem te steken: de breedbandindustrie houdt Nederland verbonden!