NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Breedbandindustrie houdt Nederland verbonden

Opinie
26 maart 2020
Breedbandindustrie houdt Nederland verbonden

Nederland heeft in korte tijd uitzonderlijke maatregelen genomen om het COVID-19 coronavirus te bestrijden. Het virus heeft ingrijpende gevolgen voor onze samenleving, maar laat ook zien hoe vitaal communiceren is. Met goede communicatie kunnen we blijven werken, blijft de economie zo goed mogelijk draaien, kunnen we de zorg ondersteunen, houden we iedereen op de hoogte en blijven we in contact met vrienden en familie. Gelukkig heeft Nederland het beste breedbandnetwerk ter wereld!

Vitale infrastructuur

Voorheen werd vooral de telefoonlijn gezien als vitale infrastructuur; televisie en internet waren er toen voor vrijetijdsbesteding, vermaak en voor een paar mailtjes. Ontspanning komt na een drukke werkdag, dus daar is niks mis mee. Maar nu realiseren we ons dat al deze communicatiemiddelen onmisbaar zijn en de zuurstof vormen voor onze activiteiten. Daarbij is het internet misschien nog de belangrijkste, zeker als het gaat om informatievoorzieningen en het draaiend houden van bedrijven, overheden, onderwijs, zorginstellingen en hulpdiensten. Communiceren via stem en beeld, het uitwisselen van informatie en data, op afstand kunnen vergaderen of les krijgen, je geliefden kunnen spreken en zien via de app: het is cruciaal. Nooit eerder werd op zulke grote schaal gebruik gemaakt van video calls en nooit eerder werkten zoveel mensen vanuit huis.

Breedbandindustrie

Voor communicatie is infrastructuur nodig. Glasvezelkabels, antennes, apparatuur in de centrale, apparatuur in de woning. NLconnect is de branchevereniging van de Nederlandse breedbandindustrie, en vertegenwoordigt de keten van bedrijven die deze infrastructuur aanleggen, onderhouden en beheren. Dit zijn onder meer aannemers die nieuwe (glasvezel en 5G) netwerken aanleggen, ontwikkelaars en leveranciers van innovatieve breedband-apparatuur, investeerders in en eigenaren van netwerken en natuurlijk ook dienstenleveranciers waaronder ISP's.

Wereldtop

Breedbandnetwerken liggen door het hele land, in alle gemeenten, en zijn van absolute wereldklasse. Onze industrie investeert jaarlijks honderden miljoenen om onze digitale connectiviteit nog verder te verbeteren en de capaciteit verder te vergroten. Uitrol van glasvezelnetwerken, DOCSIS 3.1 en 5G zijn grote actuele operaties. Dagelijks werkt de industrie hard om de Nederlandse netwerken in de wereldtop te houden. 

Toename dataverkeer

Wij voelen ons dan ook van harte gesteund door Prins Constantijn, die op twitter aangaf dat onze breedbandnetwerken zoveel verkeer aankunnen en zijn dank uitspreekt dat wij hiermee de economie gaande houden.

 

We zien inderdaad een forse toename in het dataverkeer. Mobiele operators verwerken meer mobiel belverkeer en hebben een stijging in mobiele data. En natuurlijk zien we op de vaste netwerken dat er minder vanaf kantoor en meer vanuit huis wordt gewerkt. Het verkeer ziet er doordeweeks inmiddels uit als op een zondag, meestal de enige dag waarop gedurende de hele dag video wordt geconsumeerd en waarop de piekbelasting van de week ligt.

 

De netwerken kunnen het toegenomen verkeer goed aan. De netwerken worden natuurlijk continu gemonitord en in deze crisis heeft het voorkomen en oplossen van storingen volstrekte prioriteit. Gelukkig wordt die ruimte ook geboden door overheden.

Uitdagingen

Naast onze havens en Schiphol, is onze communicatie-infrastructuur één van de pijlers onder onze economie. Dit blijft vaak onderbelicht. Die kabels in de grond, antennes op daken en apparatuur in wijkkasten vallen tenslotte ook niet zo in het oog. Met de voortdurende digitalisering van de wereld, en nu met de coronacrisis die ons land en de wereld raakt, is het goed om het belang van onze hoogwaardige communicatienetwerken en de industrie daarachter eens te benadrukken. Omdat de breedbandnetwerken veelal in private handen zijn, zien (lokale) overheden niet altijd het belang. Onlangs zetten we daarom een aantal belangrijke uitdagingen waar onze industrie voor staat nog op een rij tijdens gesprektafels met gemeenten.

De wereld na corona zal mogelijk anders zijn. Hoe dan ook zal breedbandcommunicatie helpen om de wereld te verbinden, samen te werken en een goede en veilige toekomst te bouwen. Wij zijn blij onze bijdrage te kunnen leveren om ons land in en na deze moeilijke tijden te verbinden.

 

Gerlas van den Hoven, voorzitter NLconnect 

Mathieu Andriessen, directeur NLconnect