NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

EU-Raad akkoord met eigen Europese LEO-constellatie IRIS²

Buitengebied
17 maart 2023
EU-Raad akkoord met eigen Europese LEO-constellatie IRIS²

De Raad van de Europese Unie heeft ingestemd met het nieuwe LEO-communicatiesatellietprogramma IRIS². Hiermee wil de EU minder afhankelijk worden van andere LEO-constellaties zoals Starlink en OneWeb en werkt de Unie aan een eigen soevereine, autonome en veilige LEO-connectiviteitsinfrastructuur.

Met het Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite constellation (IRIS²) programma is € 6 miljard Euro gemoeid en het bestrijkt de periode 2023-2027. De EU wil €2,4 miljard in het project stoppen, de rest van de middelen moet uit de markt komen. 

IRIS2 wordt naast Galileo (navigatie) en Copernicus (aardobservatie) de derde grote Europese satellietconstellatie. Volgens de EU is het systeem bedoeld voor zowel overheden als private organisaties en moet straks overal in Europa betaalbare internettoegang mogelijk worden. Ook gaat het om connectiviteit in ‘geografische gebieden van strategisch belang, zoals het noordpoolgebied en Afrika’.

Het plan is in februari 2022 door de Europese Commissie gepresenteerd en in november 2022 bereikten het EP en de lidstaten al een akkoord over het Union Secure Connectivity Programme.