NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Groene groei voor glasvezel: verslag van de FttH conference 2020

Duurzame connectiviteit
10 december 2020
Groene groei voor glasvezel: verslag van de FttH conference 2020

Het jaarlijkse congres van de Fibre to the Home Council Europe werd op 2 en 3 december 2020 online gehouden. NLconnect was associate conference partner van dit virtuele event. Een verslag van een zeer geslaagd conferentie over een groeiende glasvezelmarkt.

Door de coronacrisis kon de FttH conference niet fysiek plaatsvinden. In plaats daarvan waren er virtuele netwerkmogelijkheden, een virtuele beurs, online workshops en presentaties. Deelnemers konden het event vanuit huis of kantoor volgen. Dat maakte de conferentie anders dan normaal, maar zeker niet minder interessant. Het programma zat volgepakt met interessante workshops over onder meer ontwikkelingen in de steeds duurzamer wordende FttH-wereld, glasvezel als basis van 5G, over opleidingen voor FttX technici en over belemmeringen voor uitrol.

Groei

De Europese FttH-wereld kijkt terug op een vruchtbaar jaar, waarbij de coronacrisis een belangrijke rol speelde. Want hoewel de crisis de uitrol op enkele plekken heeft verstoord, heeft zij bij velen voor eens en voor altijd de relevantie van snelle breedbandnetwerken aangetoond. Consumenten zijn ook steeds vaker bereid om te betalen voor een premium FttH aansluiting en de groei van het datagebruik heeft investeringen in upgrades versneld.

 

 

Uit nieuwe data van IDATE blijkt dat het aantal homes passed in Europa in een jaar is gestegen met 23 miljoen naar 195 miljoen. Het aantal abonnees is in dezelfde periode met 16 miljoen gestegen naar 86 miljoen. De voorspellingen voor de komende jaren laten een stabiele groei zien op beide vlakken, waarbij het aantal abonnees stijgt relatief harder stijgt dan het aantal homes passed. Dit is onder meer ingegeven door de coronacrisis, maar bijvoorbeeld ook door het afschakelen van DSL/koper.

 

Ook voor Nederland wordt ook een aanzienlijke groei voorspeld.

 

Investeerders staan dan ook in de rij om hun geld in FttH te steken. Op de conferentie werd de wellicht retorische vraag gesteld of we ons niet in een investeringsbubble begeven.

 

 

Groen en digitaal

Thuiswerken is dit jaar definitief doorgebroken en de verwachting van velen is dat dit deels een blijvend karakter zal hebben. Dat draagt natuurlijk bij aan de Europese duurzaamheiddoelen, omdat de uitstoot van CO2 door verkeersbewegingen vermindert. Brussel onderkent dat de breedbandindustrie als fundament voor digitalisering een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzame doelen. De Europese Recovery and Resilience Facility, die moet bijdragen aan het herstel na de coronacrisis, richt zich mede daarom ook op de groene en digitale transities en op plannen van lidstaten die bijdragen aan de combinatie van digitaliserings- en connectiviteitsdoelstellingen en duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Maar ook in de industrie zelf is veel aandacht voor het besparen van energie, voor verminderen van CO2 uitstoot en voor circulariteit in verschillende processen. FttH gebruikt daarbij in de operatie minder energie dan HFC en VDSL, 5G minder dan 4G en PON minder dan point to point netwerken. In dat licht is de switch off van de koperen netwerken ook een duurzaamheidsoperatie.

 

 

 

 

 

Voldoende technici?

Netwerkeigenaren, aannemers en andere leveranciers garanderen aan eindgebruikers een hoge kwaliteit van connectiviteit,door efficiënte uitrol van nieuwe netwerken, upgrades van netwerken en door gebruik van hoogwaardige componenten en materialen. Veel leveranciers hadden daarom een beursstand, waaronder NLconnect-leden AVM, Dura-Line, Emtelle, Genexis, Geostruct, Huawei en Prysmian. 

Om in de toekomst deze hoge kwaliteit te kunnen blijven waarborgen zijn in toenemende mate technici nodig met de juiste en eenduidige competenties, en daarbij zijn er de nodige uitdagingen. Ook voor NLconnect staat dat hoog op de agenda voor de komende tijd.

 

 

Kostenreductie voor nieuwe aanleg

In de State of the Union van 16 september benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het levensbelang van een goede digitale infrastructuur en de manier waarop dat belang volstrekt evident werd in de coronacrisis: 'modern technology has allowed young people to learn remotely and millions to work from home. They enabled companies to sell their products, factories to keep running and government to deliver crucial public services from afar. We saw years' worth of digital innovation and transformation in the space of a few weeks.'

De Commissie publiceerde dezelfde dag een Aanbeveling richting lidstaten over het ontwikkelen van best practices ter vermindering van de kosten van uitrol van vaste en mobiele (5G) netwerken ter bevordering van de connectiviteit als ondersteuning van het economisch herstel na de Covid-19-pandemie in de Unie. Lidstaten worden hierin opgeroepen samen met de Commissie een toolbox te ontwikkelen om onder meer vergunningverlening voor graafwerkzaamheden verder te vereenvoudigen. Op de conferentie bleek dat de verwachtingen op dit vlak hooggespannen zijn.

 

 

FttH conference 2021

Al met al was de virtuele conferentie anders dan normaal, maar zeker niet minder interessant. Voor volgend jaar is weer een fysieke conferentie gepland, in Berlijn.

 

 

knowledgebase/2023/02/duurzaam-300x188.png
knowledgebase/2023/02/opleidingen-300x169.png