NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Duurzaamheid en circulariteit in de breedbandindustrie: verslag kennissessie NLconnect

Duurzame connectiviteit
07 december 2020
Duurzaamheid en circulariteit in de breedbandindustrie: verslag kennissessie NLconnect

Op woensdag 25 november organiseerde NLconnect na haar najaars-ALV een kennissessie over duurzaamheid en circulariteit in de breedbandindustrie. Een onderwerp dat velen na aan het hart gaat. Arnoud Hersbach sprak namens BNS Data Logistics over duurzaam assetmanagement en refurbishment en recycling in onze industrie. Erik van den Oever sprak over het nieuwe duurzame kabel/buisconcept van Prysmian. Vanwege de corona-maatregelen vond de bijeenkomst plaats via MS Teams.

Duurzaamheid is in toenemende mate een belangrijk onderwerp binnen de breedbandindustrie, die als fundament voor digitalisering natuurlijk sowieso een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzame doelen. Zo zien we in de coronacrisis bijvoorbeeld concreet hoe connectiviteit kan bijdragen aan een vermindering van verkeersbewegingen door thuiswerken.

Initiatieven in de hele waardeketen

Maar ook in de industrie zelf zijn uiteenlopende mooie initiatieven om te verduurzamen en circulair te worden, van marktpartijen uit de gehele waardeketen. Vermindering van energiegebruik van bestaande netwerken en verkleining van de ecologische footprint van datacenters en connected devices zijn belangrijke punten van aandacht. Dat geldt ook voor de productie- en afvalfase van nieuwe netwerken en apparatuur. In de kennissessie bespraken we twee voorbeelden uit die laatste twee categorieën.

Refurbishment en recycling van ISP-apparatuur

BNS Data Logistics, gevestigd in Vianen, levert logistieke diensten en producten voor internet service providers en TV-aanbieders, van verpakking tot hardware en alles wat er tussen zit. Arnoud Hersbach, bij BNS verantwoordelijk voor innovatie en ontwikkeling, sprak over de asset management, refurbishment en recycling binnen deze logistieke keten. Door langer gebruik te maken van hardware en door inzet van het restproduct als nieuwe grondstof kan ook de logistieke kant van ISP dienstverlening een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Refurbishment wordt daarom steeds belangrijker.

Alles bij elkaar opgeteld worden er in Nederland ongeveer 20 miljoen apparaten in bruikleen gegeven door de verschillende internet service providers. Het gaat vooral om modems en settopboxen. Elk jaar worden 1,8 miljoen van deze apparaten retour gezonden, bijvoorbeeld omdat een eindgebruiker opzegt of overstapt of vanwege upgrades in de dienstverlening van de ISP, bijvoorbeeld door een upgrade van DSL naar FttH of door nieuwe WiFi generaties. Hersbach zette uiteen dat deze retourgezonden hardware bij binnenkomst technisch wordt getest en optisch wordt gecontroleerd. Na eventueel herstel is veel apparatuur daarna weer inzetbaar voor een nieuwe klant.

Afgekeurde hardware wordt ter plaatste ontmanteld. Alle onderdelen worden daarbij apart beoordeeld voor verdere verwerking. Zo sorteert BNS plastic restproducten op type en kleur, waarmee het eenvoudiger verder verwerkt kan worden. Deze afvalstroom wordt ook zoveel mogelijk ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe producten voor dezelfde ISP. Zo fabriceert BNS blindkappen voor FTU's die zijn gemaakt van behuizingen van oude modems en gebruikt het bedrijf behuizingen van settopboxen en modems om voor T-Mobile muurbeugels voor mediaconverters te maken.

Uiteraard heeft de logistiek ook te maken met veel verpakkingsmateriaal en karton. 85% van het in Nederland gemaakte karton bestaat uit gerecycled karton, dus ook het karton in dit proces wordt teruggebracht naar ruw materiaal wat weer gebruikt wordt om nieuw verpakkingsmateriaal van te maken.

Miniaturisatie van passieve materialen

Prysmian Group is wereldwijd marktleider in de productie van energie- en telecomkabelsystemen. In Nederland heeft Prysmian Group vier vestigingen, in Emmen, Nieuw-Bergen, Eindhoven en haar Benelux hoofdkantoor in Delft. In september 2020 kwam het bedrijf in het nieuws vanwege de lancering van een nieuw kabelconcept voor glasvezelnetwerken. De innovatie omvat zowel nieuwe glasvezelkabels als buizen met een kleinere diameter dan conventionele bekabeling. Hiermee reduceert Prysmian het totale volume aan gebruikte plastics en maakt zij de aanleg van glasvezelnetwerken duurzamer én efficiënter.

Erik van den Oever, commercial director telecom Benelux,  zette uiteen dat het concept een reactie is op een vraag van KPN uit 2019. KPN wil graag haar FttX-netwerken duurzamer maken en het antwoord van Prysmian is miniaturisatie. De kabeldiameter gaat van 6,5 naar 4,6 mm waardoor per kilometer glasvezelkabel 22 kilo aan plastic wordt bespaard. De buisdiameter gaat van 14/10 naar 10/7 mm, wat leidt tot een besparing van 327 kilo HDPE (High Density Polyetheen) per kilometer aangelegde glasvezelverbinding. Al met al een besparing van de helft van het volume aan materiaal!

Die volumebesparing heeft ook haar effect op de logistieke kant, want er zijn hierdoor tot 70% minder kabelhaspels nodig en dus ook aanzienlijk minder transporten. En omdat er langere kabellengtes op een haspel kunnen (2,5 km ipv 1,4 km) is ook het snijverlies (afval) zo'n 5% kleiner. De kleinere buizen worden bovendien gemaakt van gerecycled plastic, zodat ook een bijdrage wordt geleverd aan circulariteit van de afvalstroom.

Miniaturisatie leidt er ook toe dat bestaande ducts – die in het verleden als reserve in de grond zijn gelegd – kunnen worden hergebruikt als mantelbuis en dat meer capaciteit per mantelbuis kan worden gerealiseerd. Daardoor is minder graafwerk nodig en zijn de materiaalkosten ook lager. De installatie heeft volgens van den Oever ook profijt van het feit dat er minder koppelingen nodig zijn en lichtere buizen minder stijf zijn waardoor bijvoorbeeld minder overtallig zand hoeft worden afgevoerd.

Het concept is dit jaar in een field trial beproefd, samen met KPN, VolkerWessels Telecom, Allinq en Van Gelder Telecom. In Q3 van dit jaar startte de eerste toepassing, in projecten van KPN Netwerk in Buitenpost en Nijmegen-Dukenburg met respectievelijk 2.000 en 9.000 aansluitingen. De evaluatie daarvan wordt snel verwacht!