NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Kijken anno 2017: minder lineair maar wel tevreden met TV pakket

25 januari 2017
Kijken anno 2017: minder lineair maar wel tevreden met TV pakket

Nederlanders kijken nog altijd heel veel televisie. Ruim 3 uur per dag staat de televisie in een gemiddeld huishouden aan! Hoe ontwikkelt het kijkgedrag van Nederlanders zich? En hoe tevreden zijn kijkers met hun TV pakketten?

Kijktijd TV daalt licht, uitgesteld kijken groeit

De Nederlander keek in 2016 gemiddeld 192 minuten per dag naar de televisie, zo bleek onlangs uit het TV jaarrapport 2016 van de De Stichting Kijkonderzoek. Op het grote scherm wordt vooral gekeken naar lineaire TV (170 minuten) en uitgestelde uitzendingen (13 minuten). Naar Video On Demand-diensten wordt gemiddeld 9 minuten per dag gekeken.

De kijktijd naar lineaire TV en uitgesteld kijken ligt in 2016 3,7% lager dan in 2015. Het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen zorgden er voor dat deze daling minder sterk is dan een jaar eerder, toen nog 190 minuten TV werd gekeken. De daling wordt veroorzaakt doordat mensen steeds vaker Video on Demand kijken op het televisiescherm en via andere apparaten ook vaker naar online video wordt bekeken. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzending steeg van 6,1% (2015) naar 6,9% van de totale kijktijd (13 minuten).

Onder ouderen is de kijktijd aanzienlijk hoger dan onder jongeren. Zo kijkt de leeftijdscategorie 50-64 jaar gemiddeld 250 minuten per dag. Kijkers tussen de 20 en 34 kijken gemiddeld 126 minuten.

Dual en triple play

Ook het Commissariaat voor de Media publiceerde onlangs een interessant rapport over mediagebruik in Nederland: de Mediamonitor 2016. Uit de cijfers van het Commissariaat blijkt dat het aantal digitale radio- en tv-aansluitingen ongeveer even groot is als het aantal breedbandaansluitingen: zo'n 6,9 miljoen. Dit komt volgens het CvdM omdat deze eigenlijk altijd gecombineerd worden aangeboden.

Hoge tevredenheid over de divers samengestelde TV-pakketten

Jaarlijks doet het Commissariaat onderzoek naar de diversiteit in de samenstelling van de TV-pakketten. Die diversiteit is volgens het Commissariaat groot. Gemiddeld zijn er 12,5 verschillende genres opgenomen in de standaardpakketten, waaronder zenders in de genres amusement, film, fictie, zakelijk, kinderen, muziek, nieuws, religie, documentaire en sport. En de tevredenheid van het publiek hierover is hoog: kijkers geven het rapportcijfer 7,5 voor het TV-abonnement en een mooie 7,7 voor het totale TV-aanbod. Kijkers hechten daarbij vooral waarde aan de prijs van het abonnement, het aantal storingen in de ontvangst en de kwaliteit van het beeld. Op dat laatste vlak merkt het Commissariaat op dat het aantal HD-simulcastzenders sterk is toegenomen: zenders die zowel in SD als in HD-kwalitet worden doorgegeven. In de pakketten van 2016 zijn er 13 HD-simulcastzenders bijgekomen, terwijl er slechts 2 zijn afgevallen.