NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

OCW wil minimumomvang tv-pakket loslaten

Mediawet en mediabeleid
13 juli 2016
OCW wil minimumomvang tv-pakket loslaten

Staatssecretaris Dekker van OCW wil afstappen van de wettelijke verplichting die stelt dat grote aanbieders van televisiepakketten minimaal een pakket van 30 zenders moeten aanbieden. Die verplichting staat in de Mediawet. Dekker wil zodoende de wettelijke belemmeringen voor een zogenaamd TV à la carte aanbod wegnemen. De kabelsector reageert positief op de plannen.

De staatssecretaris vindt dat de markt de aangewezen partij is om aan de consument op maat te bedienen met audiovisuele media. 'Een verplicht standaardpakket legt marktpartijen onnodige regels op en beperkt bovendien de ruimte om verschillende varianten aan te bieden.' aldus de staatssecretaris. Dekker wil de regels loslaten zodat de markt vrij baan krijgt om in te spelen op de behoeften van de consument, zo schrijft hij in een brief aan de Kamer.

De kabelsector ziet de plannen als een stap in de goede richting: 'het schrappen van het wettelijk minimum van 30 zenders is een logische stap. Er staan wel meer overbodige regels in de Mediawet, we zien het als een eerste aanzet tot verdere liberalisering', aldus Mathieu Andriessen, directeur NLkabel.

À la carte TV

Met de brief reageert het ministerie van OCW op een motie uit 2013 van ChristenUnie en VVD, waarin de regering wordt verzocht met de verschillende televisiedistributeurs de mogelijkheid te verkennen voor het afnemen van kleinere pakketten of individuele zenders, het zogeheten à la carte menu. Of een dergelijk aanbod een grote vlucht gaat nemen is de vraag: televisiepakketten worden samengesteld in overleg met omroepen en op basis van marktonderzoek. De klanttevredenheid over de huidige digitale pakketten ligt al jaren ruim boven de 80%. Uit de Mediamonitor 2014-2015 blijkt dat 93,1 procent van de consumenten het tv-abonnement een voldoende geeft. Gemiddeld geeft men het abonnement een rapportcijfer 7,5. Andriessen: 'sommige zenders worden à la carte aangeboden, zoals HBO, FOX Sports, Ziggo Sport en Film 1. Andere zenders willen juist graag in een groot pakket zitten, soms met een hele portfolio aan zenders. Daar hebben we ook rekening mee te houden'.