NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Freedom of Internet Coalition stapt naar de Europese rechter

Open internet
08 juni 2022
Freedom of Internet Coalition stapt naar de Europese rechter

Een coalitie van providers en organisaties die opkomen voor internetvrijheid en vrijheid van informatie is naar de Europese rechter gestapt. De coalitie treedt op onder de naam ‘Freedom of Information Coalition’ (FOIC). 

In het voorjaar werd een Europese Verordening uitgevaardigd die doorgifte van oa Russia Today (RT) verbiedt, via TV maar ook via internet. Dit deed flink wat stof opwaaien binnen onze industrie en in de samenleving. NLconnect heeft zich destijds via de pers kritisch uitgelaten en we hebben leden gewezen op de mogelijkheid van een gang naar de rechter. Het gaat daarbij uiteraard niet om de (verwerpelijke) inhoud van de betreffende zenders, maar vooral om duidelijkheid te vragen over de reikwijdte van de verordening en over de rechtmatigheid van de gevolgde procedure.

De coalitie vraagt aan het Europese Hof om de maatregel nietig te verklaren, waardoor de informatie toegankelijk blijft voor alle burgers en de vrije pers in de Europese Unie. Het verzoekschrift is op 24 mei ingediend bij het Europese Hof in Luxemburg.