NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Dekking snel internet hoger dan de vraag

Dekking van snel internet
21 juni 2017
Dekking snel internet hoger dan de vraag

De vraag naar snel internet blijft nog achter bij het aanbod. Dat blijkt uit onderzoek van Dialogic. 90% van huishoudens heeft volgens de onderzoekers de beschikking over een verbinding van 100 Mbps of meer, maar slechts 35% neemt daadwerkelijk een abonnement met die snelheid af. Zo'n 55% kan dus desgewenst nog over naar een snel abonnement. Op het gebied van snelheid en dekking van het breedbandnetwerk behoort Nederland tot de Europese top.

Dialogic becijferde in opdracht van Nederland ICT dat de telecomsector blijft investeren in connectiviteit: de kwaliteit en de snelheid van netwerk nemen steeds verder toe om in te kunnen spelen op het groeiende gebruik van data. Een aantal telecombedrijven verleende medewerking aan het onderzoek. Er werd in 2016 in totaal 2,2 miljard Euro in de netwerken gestoken. Dankzij upgrades worden de abonnementen van aanbieders steeds sneller. Eerder dit jaar stond Nederland opnieuw op de eerste plaats in de digitaliseringsindex van de Europese Commissie als het gaat om connectiviteit.

Dekking snel internet

Hoewel dat niet uit het onderzoek blijkt, kan een gedeeltelijke verklaring van de lage uptake van snel internet gelegen zijn in het DSL-aanbod van KPN. KPN claimt anno 2017  75% van de woningen in Nederland met +100 Mbps te dekken. Vermoedelijk is dat de theoretische dekking en zal de snelheid in de praktijk lager uitvallen. Hoe dan ook: ten minste 15% van de huishoudens kan niet kiezen uit verschillende aanbieders van snel internet en is uitsluitend aangewezen op de snelle kabel.

Internet of Things

Het aantal aansluitingen van apparaten die in verbinding staan met het internet ging met ruim 9 procent omhoog. Het aantal machine-to-machine aansluitingen zal volgens een voorzichtige prognose in 2020 verdrievoudigd zijn en zo'n 40% van alle mobiele aansluitingen vormen.

news/2023/01/Staat-van-telecom-2017-breedband.png
news/2023/01/KPN-DSL-2016-e1498044792539.png