NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Gigabit internet breekt door: downloadsnelheid van 1 Gbps op bijna 5,5 mln woonadressen beschikbaar

Dekking van snel internet
17 december 2020
Gigabit internet breekt door: downloadsnelheid van 1 Gbps op bijna 5,5 mln woonadressen beschikbaar

Het aantal vaste woonadressen in Nederland waar consumenten de beschikking kunnen hebben over een downloadsnelheid van 1 Gbps bedraagt 5.490.000. Dat blijkt uit data die onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect heeft verzameld. Het Gigabit-breedbanddoel van de rijksoverheid voor 2023 lijkt nu al gehaald. Het is voor het eerst dat de dekking van Gigabit snelheid in kaart is gebracht.

Tweederde van de huishoudens in Nederland is Gigabit-ready, zo blijkt uit onderzoek van Stratix. Volgens NLconnect is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Het aantal vaste woonadressen waar +500 Mbps downloadsnelheid beschikbaar is ligt nog hoger, op 7.880.000 ofwel 96%.

Coronacrisis

Mathieu Andriessen, directeur NLconnect: "In de coronacrisis merken we meer dan ooit dat digitale connectiviteit een onmisbare pijler is onder onze maatschappij en economie. Het datagebruik is door de lockdowns sterk gestegen. De Nederlandse breedbandnetwerken zijn gelukkig van absolute wereldklasse en hielden ons land dit jaar verbonden. De breedbandindustrie investeert dan ook al jaren grote sommen private middelen in upgrades en in nieuwe netwerken. De coronacrisis bemoeilijkte natuurlijk ook de werkzaamheden van aannemers en de marketing rond glasvezelaanleg. Desondanks is de glasvezeluitrol dit jaar versneld: er zijn bijna 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bijgekomen. Ook zijn op grote schaal upgrades doorgevoerd in de kabelnetwerken. Beide ontwikkelingen hebben geleid tot deze ongekende dekking van Gigabit internet."

Breedbanddoel

Met de dekking van Gigabit downloadsnelheden lijkt een belangrijk doel van de rijksoverheid gerealiseerd: in 2023 moet een grote meerderheid van de Nederlanders de beschikking kunnen hebben over een Gigabit verbinding. Johan ter Haar, managing partner Stratix: "Door VodafoneZiggo en andere exploitanten van kabelnetwerken zijn in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. KPN heeft het verglazingsprogramma drastisch opgeschaald en de planning aangescherpt, en in de grote en middelgrote steden wordt nu ook glasvezel uitgerold door T-Mobile, DELTA Fiber Nederland en andere partijen. Deze ontwikkelingen maken dat de aandacht nu daarheen verschuift, weg van de buitengebieden en kleinere woonkernen."

Symmetrisch

Sinds 2012 pionieren kleinere glasvezelproviders als Open Fiber, Tweak en Jonaz al met Gigabit snelheden. Ook andere glasvezelproviders bieden deze snelheid inmiddels aan, waaronder T-Mobile, KPN, TriNed, Kabelnoord, Caiway, Youfone en Freedom Internet. Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook een Gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager. Eind 2018 was DELTA de eerste kabelprovider die Gigabit snelheden leverde en in de herfst 2019 volgde VodafoneZiggo met gefaseerde grootschalige invoering in zijn footprint.

De Gigabitkaart is ook te raadplegen bij Stratix.

news/2022/12/Gigabit-NLconnect-Stratix.jpg