NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Aanleg glasvezel in buitengebied Noordwest Veluwe gestart

Nieuws
23 november 2018
Aanleg glasvezel in buitengebied Noordwest Veluwe gestart

Wethouders Van der Velden (Ermelo), Van der Maas (Nunspeet) en De Jong (Harderwijk) gaven vanmiddag samen met Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf, het startsein voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Noordwest Veluwe.

In Noordwest Veluwe koos 50% van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied voor diensten via glasvezel. Dit percentage was nodig om daadwerkelijk te kunnen starten met de aanleg. De glasvezel aansluitingen binnen gemeente Harderwijk vallen onder CAI Harderwijk en de aansluitingen buiten gemeente Harderwijk vallen onder Glasvezel Buitenaf.

Eerste werkzaamheden in het buitengebied

Aannemer Allinq is al begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg, namelijk met het schouwen in het gebied en bij de mensen thuis. Dit betekent dat de aannemer bij iedereen langs gaat om te kijken waar de aansluiting precies gemaakt gaat worden. "De start van de graafwerkzaamheden, is een mooi moment om samen met de gemeenten en ambassadeurs bij stil te staan. Dankzij de inspanning van hen en vele anderen, kunnen we immers starten met de aanleg", aldus Piet Grootenboer.

Gemeente blij met komst glasvezel

De gemeente Ermelo ziet digitale ontsluiting als 'basisbehoefte'. "Ik ben erg blij dat straks ook de inwoners, scholen, (recreatie)ondernemers en organisaties in het buitengebied van Ermelo toegang hebben tot snel, veilig en betrouwbaar internet", zegt wethouder Leo van der Velden. "Digitale bereikbaarheid draagt in grote mate bij aan het leefbaar houden van de kleine kernen van onze gemeente." Wethouder Van der Maas vult aan: "Binnenkort is het zo ver. Naast de kernen hebben dan ook de bewoners en bedrijven in het buitengebied toegang tot snel internet. En dat is goed. Voor de informatievoorziening, veiligheid en zorg, maar ook voor de bedrijfsvoering van veel agrariërs in het buitengebied. Snel internet is tegenwoordig steeds meer 'normaal'. En dat geldt binnenkort gelukkig ook voor onze buitengebieden. Een goede zaak!".

Planning

Aannemer Allinq is gestart met de aanleg van glasvezel in Noordwest Veluwe. In totaal worden er ruim 3600 adressen in het buitengebied van Ermelo, Nunspeet en Harderwijk aangesloten op het glasvezelnetwerk, wordt er ruim 580 kilometer gegraven en wordt er ca. 41.000 kilometer glasvezelkabel gelegd. Naar verwachting is in het najaar van 2019 het buitengebied Noordwest Veluwe voorzien van glasvezel.