NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Bestrijding illegaal televisie-aanbod werpt vruchten af

Nieuws
10 november 2017
Bestrijding illegaal televisie-aanbod werpt vruchten af

De aanpak van illegaal televisie-aanbod is een succes: in anderhalf jaar tijd is zo'n 80% van de illegale aanbieders offline gegaan. Sinds begin 2016 werken de legale Nederlandse aanbieders van televisiepakketten intensief samen om illegaal TV aanbod effectiever op te sporen en te bestrijden. Zij zijn tevreden met de geboekte resultaten, maar zien wel een verplaatsing van de illegale activiteiten naar illegale IPTV-streams en apps. Verwijdering van apps met illegaal TV-aanbod blijkt echter moeilijk.

Illegaal TV-aanbod is een vorm van fraude, waarbij versleutelde TV uitzendingen zonder toestemming en tegen betaling door criminelen worden aangeboden. Technisch gesproken gaat het om zogenaamde 'control word sharing' en om illegale (live) streaming. Vaak omvat het illegale TV-aanbod zowel de algemene televisiekanalen als premium televisiekanalen, waaronder (betaalde) sportkanalen.

Aangifte

De legale pakketaanbieders wisselen actief openbare gegevens uit over illegale aanbieders, wijzen dergelijke aanbieders op het illegale karakter van hun handelspraktijken en doen aangifte bij de politie. Mathieu Andriessen, directeur NLConnect: 'sinds de start van onze werkgroep is een grote afname in het aantal illegale aanbieders bereikt, mede door onze activiteiten. Dat stemt tot enige tevredenheid. Maar we blijven waakzaam. Illegale aanbieders misleiden consumenten, door de indruk te wekken dat hun aanbod toegang geeft tot legale content. Piraten hebben steeds professionelere websites en marketing, waardoor consumenten steeds geraffineerder worden misleid. Daar blijven we tegen strijden'.

Illegaal aanbod verplaatst zich naar streams en apps

In mei van dit jaar oordeelde het Europese Hof dat de verkoop van mediaspelers met daarop vooraf geïnstalleerde add-ons/applicatie niet langer is toegestaan. Veel illegale aanbieders zijn naar aanleiding van die uitspraak gestopt. Ook zijn er invallen geweest bij aanbieders van 'control word sharing'. Andriessen: 'De resterende aanbieders zoeken nu naar nieuwe illegale wegen, zoals online IPTV streams en apps in de app stores en daarbuiten. Het werkveld van de piraten verplaatst zich. Het blijkt echter moeilijk om apps met illegaal TV-aanbod te laten verwijderen uit bijvoorbeeld de Android app store van Google'.

Legaal aanbod

Het legale aanbod van IPTV en andere vormen van digitale televisie is in ons land goed ontwikkeld. Legale aanbieders investeren in gebruiksvriendelijke platforms en bieden toegang tot een zeer groot aanbod aan algemene en premium televisiezenders, veelal inclusief Video on Demand en mogelijkheden om gemiste uitzendingen eenvoudig terug te kijken. Ook werken zij aan voorlichting over en vindbaarheid van dit legale aanbod, zoals via film.nl. De bestrijding van illegaal TV kijken is een gezamenlijk initiatief van NLConnect (de vereniging van telecom- en kabelbedrijven met o.a. DELTA), van de televisieaanbieders KPN, M7 en VodafoneZiggo en van FOX Networks Group.