NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

De toekomst van televisie

Opinie
05 december 2012
De toekomst van televisie

De afgelopen jaren is er enorm veel gebeurd op het vlak van televisie kijken. Zes jaar geleden was hét onderwerp de vervlechting van "de computer" en de televisie.

Niemand wist dat er een iPhone zou komen, waardoor mobiele consumptie van video een enorme vlucht zou nemen. Niemand wist dat er in mei 2010 een nieuw soort apparaat zou worden gelanceerd, de iPad, die al snel enorme veranderingen teweeg bracht in het televisielandschap. Niemand had Facebook voorzien, dat veel invloed heeft op allerlei zaken, en zeker ook op het kijkgedrag van mensen.

TV anywhere, any time on any device

Het huidige adagium is: "TV anywhere, any time on any device." Het gaat snel. Als over de lange termijn werd gesproken, bleek bedoeld te worden: langer dan een jaar. TV heeft de huiskamer verlaten, zijn oorspronkelijke domein. De invloed van sociale media wordt steeds groter bij de keuze van programma's, mobiel rukt op en het transport gebeurt steeds meer via internet. Dan is de vraag, wat kan er nog allemaal meer gebeuren. Tja, die glazen bol, hè, hadden we die maar.

Trends

Toch zijn er wel zeker een aantal trends te voorspellen, die hun oorsprong hebben in de enorme veranderingen die we de afgelopen jaren zagen gebeuren. Het is misschien goed om ook eens mensen hierover te horen die niet dagelijks met televisie bezig zijn, maar wel in allerlei aanpalende vlakken. Richard Kastelein  is zo iemand, en heeft in 2012 een boeiende TEDx-lezing gegeven over dit onderwerp. Ga er gerust even voor zitten, het is de moeite van bekijken waard.