NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

DOCSIS 3.1 in recordtempo ontwikkeld

Nieuws
18 september 2013
DOCSIS 3.1 in recordtempo ontwikkeld

Het nieuwe communicatieprotocol DOCSIS 3.1 brengt binnen een paar jaar gigabit-snelheden over de kabel binnen bereik. Een gezamenlijke, internationale inspanning van de samenwerkende kabelbedrijven zorgt voor een korte time to market.

DOCSIS 3.1

DOCSIS 3.1 maakt binnen enkele jaren downloadsnelheden tot 10 Gbps mogelijk. Op dit moment bieden consumentenpakketten tot 200 Mbps. Met DOCSIS 3.0 kan die snelheid nog tot bijna 1 Gbps worden uitgebreid. Met de nieuwe standaard DOCSIS 3.1 zet de kabelsector opnieuw een enorme stap voorwaarts. Verbeterde modulatietechnieken zorgen voor veel hogere snelheden en meer bandbreedte. Geavanceerde foutcorrectietechnieken maken het mogelijk daadwerkelijk de snelheidslimieten op te zoeken. Om te profiteren van de hoge snelheden hebben klanten een nieuw modem nodig. De huidige 3.0-modems blijven binnen de nieuwe standaard gewoon functioneren.

Recordtempo

Binnen enkele jaren is de nieuwe technologie van de tekentafel bij de klant in huis. Onder leiding van CableLabs, de overkoepelende technische organisatie voor de kabelbedrijven, werd de nieuwe Docsis-versie in recordtempo ontwikkeld. De Europese kabelsector, verenigd in Cable Europe Labs, en fabrikanten van apparatuur waren van meet af aan betrokken. De unieke sectorbrede samenwerking zorgt voor een extreem korte time to market. In het verlengde daarvan zijn de activiteiten van Cable Europe Labs onlangs bij het Amerikaanse CableLabs ondergebracht.

Implementatie begin 2016

De betrokkenheid van toeleveranciers maakt het mogelijk de ontwikkeling en implementatie van de vereiste hardware te versnellen. Naar verwachting zijn de eerste chips in de loop van 2014 beschikbaar. Begin 2015 kan dan al de eerste nieuwe netwerkapparatuur op de markt komen. "En als dan eind 2015 een breder assortiment beschikbaar is, kunnen we de nieuwe standaard implementeren", stelt Paul Hendriks, Chief Technology Officer van Ziggo. "We gaan er van uit dat we begin 2016 de eerste diensten op basis van DOCSIS 3.1 kunnen aanbieden." Meer weten? NASA Tech To Boost Broadband (The Connectivist) Cable Europe Labs merges CableLabs (Multichannel)