NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Draadloos DOCSIS mogelijk oplossing voor Zeeuws buitengebied

Opinie
25 augustus 2014
Draadloos DOCSIS mogelijk oplossing voor Zeeuws buitengebied

Vrijwel heel Zeeland heeft supersnel kabelinternet, ook de kleine woonkernen. DELTA biedt via dochteronderneming ZeelandNet aan ongeveer 160.000 huishoudens abonnementen aan tot 200 Mbps. Slechts zo'n 7.000 afgelegen boerderijen en woningen hebben geen kabelaansluiting. Om de bewoners van deze boerderijen en woningen toch van snel internet te voorzien, beproeft DELTA nu draadloos DOCSIS. DELTA verwacht hiermee dezelfde hoge internetsnelheid te kunnen bieden als via een vaste kabelaansluiting.

De proef moet duidelijk maken hoe groot en hoe goed het bereik van de zendmast in de praktijk is en of de oplossing financieel haalbaar is.

Draadloos DOCSIS signaal

Het gaat om een kleinschalige pilot waarbij DELTA ongeveer tien boerderijen in het westen van Zeeuws-Vlaanderen van een schotelantenne voorziet. Vanaf een 'base station', een zendantenne op 65 meter hoogte aan een bestaande mast, zendt DELTA een zogeheten DOCSIS-signaal uit. De schotelantennes die het signaal ontvangen, kunnen worden aangesloten op een standaard DOCSIS-modem. DELTA maakt tijdens de pilot gebruik van frequenties waarvoor het Agentschap Telecom een tijdelijke vergunning heeft afgegeven.

Indrukwekkende snelheid

De internetsnelheid die mogelijk is met draadloos DOCSIS is indrukwekkend. DOCSIS is het standaard communicatie- en modulatieprotocol waarmee de kabelbedrijven zeer snel breedbandinternet bieden. De ethervariant die DELTA nu in Nederland toepast, is ontwikkeld in Slowakije en is al in een groot aantal landen operationeel, onder meer in Afrika. "In principe kun je dezelfde snelheid bieden als via een vaste verbinding", stelt Jaap Rieter, directeur Energie & MultiMedia bij DELTA. "In de pilot bieden we een downloadsnelheid van 60 Mbps, maar de technologie is al succesvol getest tot 400 Mbps. Bij deze snelheid kunnen honderden huishoudens gebruikmaken van de zender, zonder dat dat ten koste gaat van de snelheid."

Vrij zicht

"Wat mogelijk wel een beperking is, is dat er vrij zicht moet zijn tussen de zendmast en de schotelontvanger. Het bereik van de zender is groot, zeker twaalf kilometer. Maar bomen die tussen de zender en de schotelontvanger staan kunnen leiden tot een instabiele internetverbinding of zelfs geen internetverbinding. Hierdoor is de techniek mogelijk niet geschikt voor het hele Zeeuwse buitengebied. Dat is dan ook een van de aspecten die we testen tijdens de pilot."

Tot en met september

De pilot duurt tot en met september. Jaap Rieter: "Uit de evaluatie moet blijken of deze techniek een haalbare business case oplevert. De uiteindelijke beslissing of we draadloos DOCSIS al dan niet verder uit gaan rollen, is aan de aandeelhouders van DELTA. Er speelt uiteraard ook een maatschappelijk belang. Dat zien onze aandeelhouders, provincie en gemeenten, en dat zien wij als bedrijf ook. Het liefst willen wij natuurlijk heel Zeeland van supersnel internet kunnen voorzien. En het is duidelijk dat het aanleggen van kabels naar de laatste witte vlekken in Zeeland economisch niet haalbaar is. Daarom beproeven we nu deze draadloze techniek."

Jaap Rieter is directeur Energie & MultiMedia bij DELTA.