NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Geuzenet finalist Europese breedbandprijs

Nieuws
26 oktober 2023
Geuzenet finalist Europese breedbandprijs

Geuzenet is genomineerd voor de European Broadband Awards. De prijs wordt jaarlijks door de Europese Commissie uitgereikt aan succesvolle breedbandprojecten die als best practice gelden binnen Europa. Geuzenet ontving de nominatie voor de uitbreiding van haar Fixed-Wireless oplossing naar Duitsland. De winnaars van de Broadband Awards worden op 21 november in Brussel bekendgemaakt.

Grensoverschrijdende Fixed Wireless Access 

Geuzenet heeft vestigingen in Hoofddorp en Emmen en levert vaste internetaansluitingen via de 4G- en 5G- netwerken in Nederland, onder meer voor tijdelijke verbindingen, back up-verbindingen en voor locaties waar geen glasvezel beschikbaar is. Na een succesvolle uitrol van deze Fixed Wireless Access diensten in Nederland, heeft Geuzenet haar blik verruimd naar het buitenland, met name Duitsland. Deze ambitieuze uitbreiding heeft het bedrijf een nominatie opgeleverd voor de European Broadband Award van de Europese Commissie. De jury selecteerde 14 projecten die zich onderscheiden in hun bijdrage om Europa te voorzien van snel internet. Het project van Geuzenet is genomineerd in de categorie ‘grensoverschrijdende en internationale connectiviteit (cross-border and international connectivity). 

Digitale kloof overbruggen

Waar Nederland Europese koploper is als het gaat om de dekking van supersnel internet, is Duitsland hekkensluiter, met een 21e plek in de DESI-index op de indicator dekking van VHCN-netwerken. Met de introductie van Fixed Wireless Access als managed dienst voor bedrijven beoogt Geuzenet de Duitse digitale kloof te overbruggen, vooral op locaties waar glasvezelconnectiviteit afwezig of niet rendabel is. Hierdoor kunnen Duitse bedrijven de voordelen van cloudfuncties in hun volle potentie benutten en hun bedrijfsvoering en concurrentievermogen verbeteren.

Snel inzetbaar

Wat het project van Geuzenet uniek maakt, is de technologie die erachter zit. Hoewel de markt voor draadloze oplossingen op vaste locaties traditioneel wordt gedomineerd door satellietinternet en straalverbindingen, maakt Geuzenet's Fixed Wireless Access gebruik van de openbare 4G- en 5G-netwerken. Hiermee biedt het een gemakkelijk en snel inzetbare oplossing, met toegevoegde functionaliteiten zoals vaste openbare IP-adressen en layer-2 verbindingen. 

Harderwijk en De Wolden

Slechts twee keer mocht een Nederlandse organisatie de prijs mee naar huis nemen. CAI Harderwijk won in 2015 in de categorie ‘openheid en concurrentie’, vanwege haar unieke open netwerk. Een jaar later werd glasvezel De Wolden (nu Rendo Fiber) tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'sociaaleconomische impact en betaalbaarheid'. Op 21 november weten we of Geuzenet zich in dit mooie rijtje kan scharen.