NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Highlights van de FttH Conference 2019

Nieuws
18 maart 2019
Highlights van de FttH Conference 2019

Van 12-14 maart vond de FttH Conference 2019 plaats, in de RAI in Amsterdam. NLconnect was trotse associated partner van het event.

Hieronder een verslag van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van glasvezel die op het congres de revue passeerden. Over 5G, telecomleges, Gigabit snelheden, start-ups, investeringen en kritiek op KPN:

5G

De aanstaande uitrol van 5G vormde een belangrijk onderdeel van het congres. Logisch natuurlijk, omdat voor 5G een fijnmazig glasvezelnetwerk nodig is. Een FttH netwerk is dan natuurlijk een meer dan interessante infrastructuur.  

Investeringen in glasvezel

Anno 2019 hebben veel private investeerders interesse in FttH. De tijden dat investeerders op het congres moesten worden overtuigd liggen definitief achter ons.

The one thing I take from the #FTTH19 conference is that there is no investment banker/analyst anymore who dares to say there is no money in wholesale infrastructure. Long term investors see infra as a utility with good returns

— Rudolf van der Berg (@internetthought) 13 maart 2019

Uitrolambities van Nederlandse partijen

Verschillende Nederlandse partijen gaven acte de présence, waaronder KPN, T-Mobile en NLconnect leden Glasvezel Buitenaf en Glasdraad. KPN kreeg het daarbij de verduren, omdat het bedrijf de pijlen richt op gebieden waar reeds andere partijen actief zijn, in plaats van te focussen op de miljoenen huishoudens die nog geen glasvezel in de meterkast hebben of aanstonds krijgen. 

Lokaal beleid

Voor snelle en betaalbare uitrol zijn ook in ons land veranderingen nodig. Onder meer Eurofiber daarbij aan dat vooral het beleid van lokale overheden aan herziening toe is. NLconnect deed deze oproep vorig jaar en is blij met de hernieuwde steun van meerdere partijen.

Drukbezochte beurs

Het congres was bijzonder drukbezocht en dat gold ook voor de beursvloer, alwaar ook veel leden van NLconnect in en met stands te vinden waren.

Startups

Constantijn van Oranje, special envoy bij StartupDelta ging in gesprek gaan met startups, voor wie digitale connectiviteit met glasvezel van groot belang is. 

Van Gigabit naar 10 Gigabit

Uiteraard was er de nodige aandacht voor de unieke eigenschappen van FttH. In de strijd met DOCSIS 3.1 richt de markt zich op technieken om meerdere Gigabits te bieden, zowel aan de point to point zijde als aan de PON-kant.

Uitdaging binnenshuis

Een belangrijke uitdaging bevindt zich binnenshuis. NLconnect-lid Genexis lichtte dit uitvoerig toe.

2020: Berlijn 

Al met al een bijzonder vruchtbaar en interessant congres. Volgend jaar gaat het congres op herhaling, dit keer in Berlijn.