NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Kabel bereidt zich voor op komst Ultra-HD, doorbraak 3D TV blijft uit

Nieuws
01 augustus 2013
Kabel bereidt zich voor op komst Ultra-HD, doorbraak 3D TV blijft uit

Het gonst al een tijdje: 4k Ultra HD. De resolutie van dit nieuwe beelschermformat is 4 keer groter dan die van HD TV. 4k Ultra HD komt dan ook bij uitstek tot zijn recht op grote schermen. De kabelindustrie heeft inmiddels laten zien dat de kabel geen belemmering is voor de distributie van het signaal.

In juni demonstreerde de sector het al, tijdens de Cable Show in Washington. De technieken die nodig zijn om ook 4k Ultra HD feilloos over de kabel in huis te brengen, worden ontwikkeld bij Cable Labs, het internationale R&D-centrum van de kabelbedrijven.

4K Video on Demand

De baas van Cable Labs, Phil McKinney verwacht dat 4K Ultra HD via de kabel het eerst beschikbaar zal komen voor video on demand. Vorig jaar kwamen al de eerste 4k Ultra HD televisies op de markt. Alle grote fabrikanten hebben er vertrouwen in dat 4k Ultra HD een succes wordt, getuige het grote aantal aankondigingen van nieuwe 4k Ultra HD televisiemodellen. Ook is er inmiddels al een 4k HD player en streamer op de markt. Voor 4K HD TV is echter meer nodig dan een geschikt televisietoestel. Het is zoals bij alle innovaties in de televisiewereld: apparatuur, distributie en content moeten min of meer gelijktijdig toegroeien naar de nieuwe standaard. Veel 4k HD Ultra HD content is er op dit moment nog niet, maar ook in dit opzicht zijn er de nodige ontwikkelingen. Hollywoord mastert tegenwoordig de meeste films al in 4k Ultra HD resolutie. En de Japanse overheid heeft al aangekondigd dat men delen van het WK voetbal in 4k Ultra HD wil uitzenden.

Doorbraak 3D TV blijft uit

"3D met een bril is dood" zei Bob Zitter, de technisch directeur bij HBO onlangs. Zijn verklaring: consumenten hebben er gewoon geen zin in om met een speciale bril voor de televisie plaats te nemen. Zitter heeft zeker een punt. De belangsteling van tv-kijkers voor 3D TV is gering, in weerwil van de goede verkoop van 3D-geschikte televisietoestellen de afgelopen jaren. Deze maand kondigde de BBC aan dat de verdere uitbouw van 3D TV wordt gestaakt, na een proef van twee jaar. De reden daarvoor sluit aan op de visie van Zitter: 3D TV slaat niet aan bij het publiek. Eerder maakte de Amerikaanse sportzender ESPN ook al bekend te stoppen met 3D TV uitzendingen.