NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Gemeenteraad Edam-Volendam positief over glasvezelplannen college

Nieuws
25 juli 2023
Gemeenteraad Edam-Volendam positief over glasvezelplannen college

Een meerderheid van de gemeenteraad van Edam-Volendam is positief over de plannen van het college van B&W om een Joint venture op te richten met glasvezelbedrijf Glasdraad voor het vervangen van het kabelnetwerk (CAI) door een glasvezelnetwerk. De gemeente heeft voor het vernieuwen van het netwerk eerder de keuze gemaakt dit met een Glasdraad te gaan doen. Met Glasdraad wordt nu een gezamenlijke onderneming (joint venture) opgezet waarna de werkzaamheden kunnen starten.

Edam-Volendam is een van de laatste gemeenten die nog eigenaar is van een eigen kabelnetwerk voor televisie, telefonie en internet. Inwoners en bedrijven stellen steeds hogere eisen aan hun internetverbinding. Met het vervangen van het kabelnetwerk voor een glasvezelnetwerk komt de gemeente daaraan tegemoet. De huidige dienstverlening van de CAI en de dienstverlening door VodafoneZiggo kan straks worden gecontinueerd op het nieuwe glasvezelnetwerk. Het nieuwe netwerk maakt het ook voor andere telecomaanbieders straks mogelijk om hun diensten aan te bieden en daarmee wordt de keuze voor de klant dus groter. Binnenkort start Glasdraad met de communicatie richting de inwoners.

Twee netwerken

De aanleg van het glasvezelnetwerk is gepland in de periode juli-augustus 2023 tot en met december 2025. Inmiddels is ook Open Dutch Fiber gestart met de aanleg van glasvezel in Edam, Volendam, Monnickendam en Broek in Waterland. Daarmee is er een gerede kans dat de gemeente Edam-Volendam straks is voor van meerdere glasvezelnetwerken.