NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

NLconnect vraagt aandacht voor investeringsklimaat telecom richting verkiezingen TK2025

Nieuws
09 juli 2025
NLconnect vraagt aandacht voor investeringsklimaat telecom richting verkiezingen TK2025

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober 2025 vraagt NLconnect politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s aandacht te besteden aan een beter investeringsklimaat voor telecomnetwerken. Zonder structurele private investeringen komt onze digitale infrastructuur – en daarmee economische groei en weerbaarheid – onder druk te staan. Digitale connectiviteit is de basis van de digitale economie en verdient politieke prioriteit.

Digitale connectiviteit is de ruggengraat van de digitale economie en daarmee van onze productiviteit. Onze vaste en mobiele netwerken zijn nu van wereldklasse. Maar dat is slechts een momentopname, want excellente connectiviteit vraagt om structurele private investeringen. Zonder sterke telecom- en breedbandnetwerken komen weerbaarheid en concurrentiekracht, maar ook onze welvaart direct in het gedrang.

Netcongestie op het elektriciteitsnetwerk vormt inmiddels een rem op economische ontwikkeling. Het laat zien wat er gebeurt als een vitale infrastructuur niet tijdig meegroeit met de vraag. In de digitale wereld kunnen we nu nog voorkomen dat onze infrastructuur veroudert—mits we het weer aantrekkelijk maken om te investeren in telecomnetwerken. Dat is in het belang van álle Nederlanders.

Het debat over digitale connectiviteit moet gaan over de randvoorwaarden voor private investeringen: een goed vestigingsbeleid, voorspelbaar en geharmoniseerd frequentiebeleid en een gelijk speelveld voor digitale bedrijven. We vragen de politieke partijen om in hun programma aandacht te besteden aan die randvoorwaarden voor private investeringen door onze industrie.

Telecom is het fundament van de (digitale) economie

Een sterke digitale economie zorgt voor groei. Nederland staat voor forse maatschappelijke opgaven —van woningbouw en energietransitie tot nationale veiligheid. Deze uitdagingen vragen om langdurige publieke én private middelen. Om die investeringen te kunnen dragen, moet onze economie productiever en innovatiever worden. Dat kan niet zonder een sterke digitale economie: in OECD-landen groeit de ICT-sector drie keer sneller dan traditionele sectoren en er liggen grote economische kansen voor sectoren die digitale technologie intensief toepassen. Investeren indigitale technologie is dus essentieel voor economische groei.

De digitale economie draait op onze digitale connectiviteit: glasvezel-, kabel- en mobiele netwerken. Deze telecom- en breedbandnetwerken ondersteunen toepassingen in álle sectoren—van slimme energienetten tot precisielandbouw, en van communicatie en onderwijs tot virtuele zorg. Telecomnetwerken vormen daarmee het fundament van de bredere digitale infrastructuur, waarop ook datacenters, cloudoplossingen en AI-rekenkracht bouwen.

Telecomnetwerken van wereldklasse zijn pure noodzaak

Nederland beschikt op dit moment over digitale telecomnetwerken van wereldklasse: we hebben de beste mobiele netwerken van de wereld en behoren ook tot de kopgroep in glasvezel- en Gigabitdekking. Dat is niet alleen goed voor ons vestigingsklimaat, het is een keiharde randvoorwaarde voor een concurrerende en toekomstbestendige digitale economie. 

Maar dat onze telecomnetwerken van wereldklasse blijven is geen statisch gegeven. Digitale autonomie, weerbaarheid, cyberdreigingen, klimaatverandering en technologische ontwikkelingen zoals AI en crypto leggen de lat steeds hoger. De eisen aan telecomnetwerken nemen alleen maar toe, door de explosieve groei van datastromen via AI, sensortechnologie en cloud. Maar ook innovaties als 6G, quantum en fotonica vragen om vernieuwingen in netwerkinfrastructuur. De bouw van de digitale infrastructuur - die economische groei faciliteert - is dus pas net begonnen. Ook voor telecomnetwerken vraagt dit steeds opnieuw om verdere investeringen. Het gaat allang niet meer om snelheid alleen: met snel vast internet en 5G staan we pas aan het begin, en meer private investeringen zijn nodig. Die investeringen om onze positie te behouden staan echter onder druk. 

Voorkom datacongestie met private investeringen in telecomnetwerken

Wie wereldklasse wil blijven, moet voortdurend blijven verbeteren én investeren. Alleen zo kunnen onze vitale vaste en mobiele netwerken ook in de toekomst betrouwbaar, duurzaam en veilig blijven. Toch ontbreekt dit langetermijnperspectief vaak in het publieke debat. Juist omdat onze digitale netwerken nu goed functioneren, worden ze vaak als vanzelfsprekend beschouwd.

Netcongestie is inmiddels een realiteit in de energiewereld. Het laat zien wat er gebeurt als een vitale infrastructuur niet tijdig meegroeit met de vraag. In de digitale wereld kunnen we een vergelijkbare vorm van ‘datacongestie’, waarbij innovatie en economische groei ernstig onder druk komen te staan, nog voorkomen—mits we nú investeren in de excellente netwerken van de toekomst.

Wat vragen we?

In de kapitaalintensieve telecomsector komen private investeringen er alleen als politieke partijen nú beleidskeuzes maken die ruimte geven aan de digitale economie van morgen:

1. Verbeter het investeringsklimaat voor digitale connectiviteit:

  • Geef telecominfrastructuur prioriteit bij toegang tot stroomcapaciteit

  • Voorkom een zwaarder fiscaal regime voor Nederlandse bedrijven dan elders in de ons omringende landen
  • Harmoniseer lokaal beleid voor de uitrol van vaste netwerken (zoals glasvezel) en versimpel en versnel de vergunningsprocedures voor mobiele netwerken (antenne-opstelpunten)

2. Bevorder voorspelbaar en geharmoniseerd spectrumbeleid:

  • Kies voor betaalbare en toekomstbestendige frequentieverdelingen

  • Steun Europese harmonisatie en best practices in frequentiebeleid
  • Introduceer een gedoogplicht voor antenneopstelpunten op (semi-) overheidsgebouwen

3. Dereguleer en bevorder een gelijk speelveld voor digitale bedrijven

  • Voorkom dat nieuwe Nederlandse regels verder gaan dan Europese voorschriften (nationale koppen op Europees beleid) en schrap bestaande nationale koppen

  • Schaf onnodige sectorspecifieke regels voor telecom af, zoals dubbele bedenktermijnen en overbodige contractsamenvattingen
  • Werk toe naar één reguleringskader voor álle digitale bedrijven—zonder structurele voordelen voor Big Tech

Lees de volledige input van NLconnect hier: