NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Odido gaat deelnemen aan landelijke 5G-veiling

Nieuws
14 februari 2024
Odido gaat deelnemen aan landelijke 5G-veiling

Odido kan zich eindelijk gaan inschrijven voor deelname aan de veiling van landelijke 5G vergunningen. Eerder vandaag heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat de veilingregeling gepubliceerd en daarmee het startschot gegeven voor de inschrijving van de veiling. Tijdens de veiling wordt frequentieruimte verdeeld in de 3,5 GHz band. Odido is verheugd dat er nu eindelijk duidelijkheid is, dat de veiling voor de zomer van dit jaar kan starten en de frequenties vanaf 1 augustus in gebruik kunnen worden genomen.

De 3,5 GHz band is een belangrijke volgende stap voor de 5G dienstverlening. De 3,5 GHz band is belangrijk omdat deze het meest geschikt is voor toepassingen die een hoge datasnelheid en goede dekking vereisen. Deze frequentie band is daarnaast bijzonder geschikt voor veeleisende bedrijfs-en consumententoepassingen. Bovendien biedt deze frequentieband meer bandbreedte dan de in 2020 voor 5G geveilde 700 MHz band. De publicatie van de veilingregeling in de Staatscourant betreft het Bekendmakingsbesluit en de Regeling aanvraag- en veilingprocedure vergunningen 3,5 GHz-band 2024

‘Een einde aan de onzekerheid'

Margreet Hoekstra, Chief Legal and Regulatory Affairs van Odido: “We zijn blij dat het ministerie haar veilingregeling heeft gepubliceerd en dat daarmee eindelijk de veiling nog voor de zomer kan plaatsvinden. We hebben in Nederland te lang in onzekerheid gezeten over de beschikbaarheid van de 3,5 GHz band voor 5G. Deze frequentieband is cruciaal om met ons  mobiele netwerk tot de wereldwijde top te blijven behoren. Odido is daarom blij dat zij zich nu op de veiling kan richten om daarna met de 3,5 GHz band haar klanten een nog betere netwerkervaring te kunnen bieden”, aldus Hoekstra.

Odido wil haar klanten de beste netwerkervaring ter wereld bieden en vindt dat haar klanten altijd toegang moeten hebben tot de nieuwste technologische innovaties. Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan data en om het netwerk klaar te maken voor de activatie van de 3,5 GHz band, investeert Odido al geruime tijd in de modernisering van haar netwerk. Zo moderniseert Odido momenteel alle 5000 masten, verspreid over heel Nederland. De aanstaande beschikbaarheid van deze frequentieband voor 5G zorgt daarmee niet alleen voor extra capaciteit, maar ook voor meer (data)snelheid op het netwerk, wat zal leiden tot een nóg betere netwerkervaring.